» Uutishuone » Uutiset » Opiskeluhuollon siirto hyvinvointialueille ei palvele opiskelijoiden hyvinvointia

Opiskeluhuollon siirto hyvinvointialueille ei palvele opiskelijoiden hyvinvointia

Sote-uudistus koskettaa myös oppilaitoksia ja opiskelijoita. Hyvinvointialueille ollaan siirtämässä opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalveluit. Sivistystyönantajat ei kannata siirto. siirtoa uusien hyvinvointialueiden vastuulle. Ehdotus vaikeuttaa yhteisöllisyyden rakentamista oppilaitoksissa.

Sivista katsoo myös, että korkeakoulujen maksamat harjoittelumaksut tulee poistaa myös yliopistojen sosiaalialan koulutuksilta sekä ammattikorkeakoulujen sosiaalihuollon ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden koulutuksilta

– Emme yksinkertaisesti kannata opiskeluhuollon siirtoa. Emme myöskään pidä hallituksen uutta esitystä riittävänä, vaikka esityksessä yritetään vakuuttaa, että opiskelijahuollon palvelut säilyvät lähipalveluna, sanoo Sivistan johtaja Laura Rissanen.

Opiskeluhuollon työn ydin on toimia osana kouluyhteisöä ja sen keskeisten ammattihenkilöiden eli psykologien ja kuraattoreiden työssä olennaista on yhteisöllinen työ koko oppilaitoksen tasolla yhteistyössä henkilökunnan, lasten ja nuorten sekä sidosryhmien kanssa.

– Arjen tuntemus syntyy oppilaitoksissa. Viimeistään korona-aika on osoittanut, että palveluiden tulee olla lähellä asiakkaita. Ennaltaehkäisevällä ja yhteisöllisellä työllä voidaan puuttua ajoissa oppijoiden vaikeuksiin, ennen kuin ne kehittyvät vaikeammiksi, Rissanen toteaa.

Korkeakoulujen maksamat harjoittelumaksut tulee poistaa

Sivista muistuttaa, että sosiaali- ja terveysalalla harjoittelu on pakollinen osa ammattipätevyyden hankkimista. Esimerkiksi sairaanhoitajaopintojen edellytetään EU:n ammattipätevyysdirektiivin nojalla sisältävän kliinistä opetusta vähintään puolet tutkinnon vaatimasta opetuksesta.

– Mielestämme korvauskäytäntöjä tulee uudistaa niin, että korkeakoulujen maksamat harjoittelumaksut poistuvat myös yliopistojen sosiaalialan koulutuksilta sekä ammattikorkeakoulujen sosiaalihuollon ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden koulutuksilta, Rissanen sanoo.

Sivistan lausunto.

Lisätietoja:
Laura Rissanen p. 041 540 4505
Johtaja, Sivista

Jaa

Seuraa