» Uutishuone » Uutiset » Opiskelija ja työelämä hyötyvät ammatillisen koulutuksen reformista – joustavuus tärkeää

Opiskelija ja työelämä hyötyvät ammatillisen koulutuksen reformista – joustavuus tärkeää

Ammatillisen koulutuksen reformi on yksi Juha Sipilän hallituksen kärkihankkeista. Sen tavoitteena on uudistaa koko ammatillinen koulutus vastaamaan jatkossa entistä paremmin työ- ja elinkeinoelämän osaamistarpeisiin. Sivistystyönantajat pitää reformin tavoitteita kannatettavina.

Opiskelijan opintojen sujuvoittamiseksi ja työelämän osaavan työvoiman varmistamiseksi, on koulutuksen järjestäjien tulevaisuudessa kyettävä toimimaan nykyistä nopeammin ja joustavammin.

– Uudistuksen onnistumisessa on keskeistä, että lainsäädäntö mahdollistaa koulutuksen järjestäjille joustavat tavat toimia. Samalla se tukee myös hallituksen norminpurkua, toteaa Sivistystyönantajien toimitusjohtaja Teemu Hassinen.
Uudistuksen yhteydessä ehdotetaan ammatillisen koulutuksen siirtämistä osakeyhtiömuotoon.
Ammatillista koulutusta järjestetään yhteensä yli 160 eri tyyppisen oppilaitoksen toimesta, joista n. 60% on säätiöitä, yhdistyksiä tai osakeyhtiöitä eli yksityisiä toimijoita.

– Rahoitus kohdistuu tarkoitukseensa eli koulutukseen parhaiten siirtymällä yksityiseen toimintamuotoon, korostaa Hassinen.
– Se helpottaisi myös ammatillisen koulutuksen järjestäjien vertailtavuutta ja toiminnan läpinäkyvyyttä. Samalla toiminnan taloudelliset edellytykset tulisivat yhdenvertaiseksi, sillä yksityisellä toimijalla ei ole verotusoikeutta, lisää Sivistystyönantajien asiantuntija Riikka Vataja.
Ammatillisen koulutuksen järjestäjien ei jatkossakaan olisi mahdollista jakaa voittoa omistajilleen, vaan mahdollinen ylijäämä käytetään koulutustehtävän hoitamiseen.

Lue lausuntomme.

Lisätietoja
Teemu Hassinen, toimitusjohtaja, Sivistystyönantajat, p. 050 562 7004
Riikka Vataja, asiantuntija, Sivistystyönantajat, p. 040 536 0954

Jaa

Seuraa