» Uutishuone » Uutiset » Opetuksen laatu tehdään arjen yhteistyössä, ei lakipykälissä

Opetuksen laatu tehdään arjen yhteistyössä, ei lakipykälissä

Sivistystyönantajat otti 27.2. tiedotteessaan kantaa siihen, että opettajien tehtäviä ei tule ammatillisen koulutuksen reformissa kirjata lakiin. Opetusalan ammattijärjestö OAJ reagoi tiedotteeseen voimakkaasti.

– Toisin kuin OAJ väittää, asialla ei ole mitään tekemistä opettajien tai opettajuuden arvostamisen kanssa. Kantamme on, että opettajien tehtäviä ei tule lainsäädännön tasolla määrittää, sanoo Sivistystyönantajien toimitusjohtaja Teemu Hassinen.

Sivistystyönantajat edustaa opetus- ja korkeakoulualan työnantajia ja tunnustaa opettajien arvon ja merkityksen. Opettajat ovat koulutuksen kulmakivi, heidän toimintaedellytyksistään, arvostuksestaan ja osaamisestaan pitää huolehtia. Parhaiten tämä toteutuu oppilaitoksissa hyvällä arjen yhteistyöllä eikä liian yksityiskohtaisella lainsäädännöllä.

Oppilaitokset ovat olemassa opetus- ja koulutustehtävän toteuttamista varten.

– Opettajilla tulee olla jatkossakin merkittävä rooli opiskelijoiden arvioinnissa. Laadukas toiminta saavutetaan, kun annetaan koulutuksen järjestäjille mahdollisuudet toimia joustavasti ja asiakaslähtöisesti. Asiakkaina ovat sekä opiskelijat että työelämä, toteaa Hassinen.

Opiskelijoiden laadukkaan ja yhdenvertaisen arvioinnin järjestäminen on koulutuksen järjestäjän vastuulla. Työnantajan työnjohto-oikeus tulee säilyttää ja näin mahdollistaa asiakaslähtöinen opiskelijoita ja työelämää palveleva joustava toiminnan järjestäminen. Koulutuksen laatua, mikä pitää sisällään myös opiskelijoiden arvioinnin, ohjaa mm. kehittyvä rahoitusmalli. Lisäksi laatua ohjaa opiskelijoilta sekä työelämältä saatava usein reaaliaikainen palaute. Ennen kaikkea laadun varmistaa koulutuksen järjestäjien ja henkilöstön sitoutunut asenne tehtäväänsä. Lainsäädännöllä ei tehdä laatua, sillä joko mahdollistetaan tai rajoitetaan.

Lisätietoja:
Teemu Hassinen p. 050 562 7004
Toimitusjohtaja, Sivistystyönantajat

Riikka Vataja p. 040 536 0954
Asiantuntija, Sivistystyönantajat

Jaa

Seuraa