» Uutishuone » Uutiset » Opettajien tehtäviä ei tule kirjata lakiin

Opettajien tehtäviä ei tule kirjata lakiin

Sipilän hallitus uudistaa ammatillista koulutusta. Ammatillisen koulutuksen reformissa uudistetaan kaikki ammatillisen koulutuksen osat mukaan lukien rahoitus ja ohjausjärjestelmä. Onnistunut uudistus edellyttää joustavuutta. Uudistuksessa ei tule kirjata opettajien tehtäviä lakiin. Se rajoittaisi työnantajien työnjohto-oikeutta ja mahdollisuutta varmistaa toiminnan laatu joustavasti.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ohjaa ammatillisen koulutuksen kokonaisuutta ja ammatillisen koulutuksen järjestäjiä. Reformin yhteydessä uudistettavan rahoitusmallin on osaltaan tarkoitus terävöittää tätä ohjaamista. Tavoitteiden tulee olla selkeät, haluttua toimintaa saadaan usein aikaan tehokkaimmin, kun ohjaus sidotaan rahoitukseen.

– Rahoitusmallin uudistuksessa on ratkaisevaa, että rahoitus on tulevaisuudessakin riittävän ennakoitavaa. Vastuullinen koulutuksen järjestäminen vaatii toiminnan pitkäntähtäimen suunnittelua. Se ei ole mahdollista, jos tulevien vuosien rahoitus on epävarmaa, sanoo Sivistystyönantajien toimitusjohtaja Teemu Hassinen.

Suomalaiset ammatillisen koulutuksen järjestäjät ovat työnantajia ja vastaavat vastuuntuntoisesti järjestämiensä tutkintojen, koulutuksen ja muun toiminnan laadusta sekä jatkuvasta kehittämisestä.

– Reformin yhteydessä on esitetty ajatuksia siitä, että opettajien tehtäviä kirjattaisiin lakiin. Tämä rajoittaisi työnantajien työnjohto-oikeutta ja mahdollisuutta joustavaan toimintaan, huomauttaa Hassinen.

– Lakikirjauksella haluttaisiin tehostaa tietyn ammattiryhmän edunvalvontaa, Hassinen jatkaa. Tämän kaltainen edunvalvonta ei voi olla ohjaava tekijä maamme historian suurimman ammatillisen koulutuksen uudistuksessa.

Ammatillisen koulutuksen reformissa luodaan uusi pohja ja viitekehys ammatilliselle koulutukselle. Toteutus jää koulutuksen järjestäjien vastuulle. Määrittelemällä opettajien tehtäviä lakiin, valtiovalta osoittaisi epäluottamuslauseen maamme koulutuksen järjestäjiä kohtaan.

Suomi tarvitsee nyt kasvua tukevia toimia ja toimijoita. Aivan kuten työnantajan on syytä luottaa työntekijöihinsä, on myös valtiovallan syytä luottaa kasvun mahdollistajiin – koulutuksen järjestäjiin. Sivistystyönantajat luottaa hallitukseen, että tämä kärkihanke ohjataan oikealla tasolla oikeaan suuntaan onnistuneesti.

Lisätietoja:
Teemu Hassinen p. 050 562 7004
Toimitusjohtaja, Sivistystyönantajat

Riikka Vataja p. 040 536 0954
Asiantuntija, Sivistystyönantajat

Jaa

Seuraa