» Uutishuone » Uutiset » Nuorten ammatillinen koulutus on turvattu nykyisellä rahoitusmallilla

Nuorten ammatillinen koulutus on turvattu nykyisellä rahoitusmallilla

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on esittänyt ammatillisen koulutuksen rahoitusmalliin äkillisiä muutoksia, joita oppilaitokset ja työnantajat voimakkaasti vastustavat.

Ministeriö esittää, että nuorten ja aikuisten rahoitus eriytettäisiin erillisiin putkiin, vaikka yhtenäistäminen tehtiin vain muutama vuosi sitten.

Ammatillisessa koulutuksessa yli puolet opiskelijoista on aikuisia. Aikuisten ja nuorten oppimistavoitteet ovat samat, ja lakiin oppilaitoksille kirjattu tehtävä on yhteinen. Rahoitusmallin muutos koskee laajaa joukkoa, ammatillisessa koulutuksessa opiskeli vuonna 2021 342 000 opiskelijaa.

Työvoimapulasta kärsivät suomalaiset työnantajat eivät katso hyvällä muutoksia, jotka vaarantavat aikuisten kouluttautumisen ammattiin sekä jatkuvan oppimisen tarjonnan.

Oppilaitokset ovat joutuneet sopeutumaan suuriin muutoksiin viime vuosina

Lisäksi tempoilevat muutokset vetävät maton niiden kouluttajien jalkojen alta, jotka ovat hoitaneet työnsä hyvin. Oppilaitokset ovat joutuneet sopeutumaan suuriin muutoksiin viime vuosina.

Jos rahoitusmalli olisi pakko uudistaa oppivelvollisten nuorten koulutuksen turvaamiseksi, miksi muutosta ei esitetty samalla, kun oppivelvollisuutta koskevat lait vietiin eduskuntaan?

Ministeriön perustelut kuulostavat siltä, että päättäjille myytiin auto ilman renkaita – nyt heidät pakotetaan ostamaan vielä toinen paketti. Onneksi tämä ei pidä paikkaansa. Nuorten koulutustavoitteet voidaan turvata nykyiselläkin rahoitusmallilla.

Masentavaa on, että hallituspuolueet tekivät torstaina päättyneessä budjettiriihessään päätöksen jatkaa hankkeen edistämistä, vaikka OKM ei ole tehnyt kesällä päättyneestä lausuntokierroksesta vielä edes yhteenvetoa. Lausunnoista valtaosa oli kielteisiä.

Missä on tietoon perustuva päätöksenteko, jota hallitusohjelma lupaa? Kuunteleeko ministeriö lainkaan koulutuskentän ja työnantajien ääntä?

Kirjoitus on julkaistu mielipiteenä Savon Sanomissa.

Lisätietoja:

Heikki Kuutti Uusitalo p. 050 302 8246
Johtaja, Sivistystyönantajat

 

 

Jaa

Seuraa