» Uutiset » Näin sivistalainen viettää vapaa-aikaansa – vuorossa Harri!

Näin sivistalainen viettää vapaa-aikaansa – vuorossa Harri!

Ekonomistimme Harri Hietalan ajatuksia!

Toimistopäivien päälle täytyy päästä ulos. Oma varsinainen liikunta on jäänyt liian vähälle viime vuosina, mutta hyötyliikuntaa tulee sitäkin enemmän. Talvisin lumenluontia – silloin kun sitä Etelä-Suomessa on – ja kesäisin puutarhatöitä sekä veneen kunnostustakin. Toki hieman lenkkiä, pyöräilyä ja hiihtoakin väliin… Ja sitten voikin hyvillä mielin myös penkkiurheilla.

Isoimman osan vapaa-ajastani olen viimeisen reilun 10 vuoden aikana viettänyt kuitenkin vihreiden nurmien äärellä, sillä jalkapallon ollessa rakkauteni ja lastenikin tätä harrastettua/harrastaessa olen toiminut vapaaehtoistyössä jalkapallojoukkueiden valmennuksessa ja johdossa.

Koen homman todella antoisana ja tärkeänä. Jos omassa lapsuudessa mentiin koko ajan kavereiden kanssa tekemään jotakin, nykyään liikunnaltakin odotetaan ohjattua toimintaa. Lapsille ja nuorille onkin koko ajan tärkeämpää tarjota mahdollisuuksia heitä itseään kiinnostavien liikuntalajien ja muidenkin harrastusten parissa toimimiseen. Muuten jäädään liian helposti omiin suppeisiin ympyröihin – pahimmillaan eristäydytään ja syrjäydytään.

Varsinkin joukkuelajeissa opitaan itse lajitreenin sivussa erilaisuutta, sosiaalisia taitoja, jne., jotka ovat tärkeitä elämässä yleensäkin. Yhdessä koetut pettymykset ja onnistumiset valmistavat nekin elämään. Kentällä tarvitaan yhteisöllisyyttä ja tasa-arvoa, mutta toisaalta myös johtajuutta ja vastuunkantoa. Juuri turnaukset, leirit ja reissut ovat harrastamisen suola.

Treenin kautta löytyy myös selkeä linkki Sivistan jäseniin. Koulujen, oppilaitosten ja korkeakoulujen liikuntatiloja hyödynnetään iltaisin ja viikonloppuisin seurojen ja yhdistysten järjestämiin treeneihin ja kilpailuihinkin. Usein myös isompien kilpailujen yhteydessä tilat palvelevat huolto- ja majoituskäytössäkin.

Urheilussa Sivistan jäsenistä urheiluopistot ovat kuitenkin ehkä se tärkein yhteistyötaho. Urheiluopistot tarjoavat loistavat puitteet leireille. Urheiluopistoissa järjestetään myös kilpailuja – jalkapallossa turnauksia. Ja luonnollisesti lajien suurimmat lupaukset ja huiput saavat huippuvalmennusta. Myös meitä vapaaehtoisia – ammattivalmentajien lisäksi – koulutetaan urheiluopistoissa.

Lasten ja nuorten kanssa juuri leirit ovat SE, jota sitten vielä vanhempanakin muistellaan. Leireillä kasvetaan itsenäisemmiksi ja opitaan juuri sosiaalisia taitoja. Niillä ollaan yhdessä muutoinkin kuin vain treenissä. Ja syödään – hyvää ja monipuolista ruokaa… Ruokailussa kysytäänkin, koska seuraava treeni – treenissä, koska seuraava ruokailu.

Jaa

Seuraa