» Uutishuone » Tiedotteet » Lukiouudistuksessa otetaan askel oikeaan suuntaan

Lukiouudistuksessa otetaan askel oikeaan suuntaan

07.03.2018

Lukiolain uudistamista koskeva hallituksen esitys on edennyt lausuntovaiheeseen. Lukiouudistuksella tavoitellaan lukion vetovoiman kasvua, koulutuksen laadun ja oppimistulosten vahvistumista sekä sujuvampaa siirtymistä toisen asteen opinnoista korkea-asteelle.

Lakiluonnos antaa lukioille hieman aiempaa enemmän mahdollisuuksia profiloitua. Jatkossa lukio-opintoihin voisi sisältyä koulutuksen järjestäjän päättämällä tavalla aiempaa laajempia ja oppiainerajat ylittäviä opintokokonaisuuksia.

–Asetuksen ja opetussuunnitelman perusteiden myötä selviää, miten paljon lukioille jää tilaa tarjota opiskelijalle erilaisia vaihtoehtoja, toteaa Sivistystyönantajien elinkeinopoliittinen asiantuntija Riikka Vataja.

Jotta uudistuksen tavoitteet voidaan saavuttaa, tulee luottaa koulutuksen järjestäjiin.

–Säätelyn tasoa on uskallettava väljentää. On otettava askel samaan suuntaan kuin ammatillisessa koulutuksessa, jossa koulutuksen järjestäjille on reformin myötä annettu vapautta ja vastuuta, Vataja jatkaa.

Keskeinen elementti lukiouudistuksessa on yhteistyön lisääminen korkeakoulujen sekä työ- ja elinkeinoelämän kanssa. Esimerkiksi korkeakouluyhteistyön kautta opiskelijat saavat mahdollisuuksia tutustua korkeakouluopintoihin. Monipuolinen yhteistyön lisääminen on toivotettu monelta taholta tervetulleeksi ja on hyvä, että asiaan on lakiluonnoksessa kiinnitetty huomiota.

–Hedelmällisin ja toimivin yhteistyö syntyy kuitenkin aitoon tarpeeseen perustuen, ei säätelyä tiukentamalla. Säätelyn lisäksi tulisi siis pohtia erilaisia kannustimia, jotta asia edistyy ripeästi, toteaa Vataja.

Lue Sivistystyönantajien lausunto lukiolakia koskevasta hallituksen esityksestä.

Lisätietoja:
Riikka Vataja, 040 5360954
elinkeinopoliittinen asiantuntija, Sivistystyönantajat

Jaa

Seuraa