» Uutishuone » Uutiset » Lukiokoulutuksen yksikköhinta ei vastaa todellisia kustannuksia

Lukiokoulutuksen yksikköhinta ei vastaa todellisia kustannuksia

Sivistystyönantajat on huolissaan lukiokoulutuksen rahoituksesta. Hallituksen esityksessä lukion yksikköhintoja vahvistetaan pysyvästi yhteensä 18 miljoonalla eurolla. Määrärahalisäys on tarpeellinen ja tervetullut, sillä lukiokoulutuksen rahoitukseen on kohdistunut merkittävästi säästöjä. Säästöt ovat vaikuttaneet ainakin opetuksen tarjontaan.

– Haluamme muistuttaa, että lukiokoulutuksen yksikköhinta ei vastaa todellisia kustannuksia, sillä lukiokoulutuksen rahoitusleikkaus olisi edelleen vuositasolla noin 100 miljoonaa euroa, sanoo Sivistan johtaja Laura Rissanen.

– Keskimääräiseen lukiokoulutuksen yksikköhintaan tehtävästä leikkauksesta pitäisikin luopua asteittain, toteaa Rissanen.

Lisäksi Rinteen hallituksen oppivelvollisuuden laajentamisen vaikutuksia ja kustannuksia on arvioitava hyvin tarkkaan. Hallitus on luvannut korvata kaikki oppivelvollisuuden nostosta aiheutuvat kustannukset suoraan kaikille koulutuksen järjestäjille. Huomioitavaa on, että yksityisten koulutuksen järjestäjien merkitys toisen asteen koulutuksen kaikissa muodoissa on merkittävä.

– Ennen oppivelvollisuuden pidentämistä lukiokoulutuksen rahoitukseen tulee tehdä vahvoja panostuksia, sanoo Rissanen.

Panostamalla lukiokoulutukseen varmistetaan sen kyky vastata oppivelvollisuuden pidennyksen tuomiin haasteisiin.

Sivistystyönantajat oli kuultavana Sivistysvaliokunnassa torstaina 14.11.2019 liittyen hallituksen esitykseen lukiorahoituksen korotuksesta.

Lausunto.

Lisätietoja:
Laura Rissanen p.041 540 4505
Johtaja, Sivista

Jaa

Seuraa