» Uutishuone » Tiedotteet » Lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle

Lakkovaroitus yksityiselle opetusalalle

18.02.2018

Opetusalan ammattijärjestö OAJ, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto JYTY ovat antaneet tänään lakkovaroituksen. Lakon on ilmoitettu alkavan 5.3. klo 00.01 ja päättyvän 9.3. klo 23.59.

Yksityistä opetusalaa koskevan työehtosopimuksen ja ammatillisia aikuiskoulutuskeskuksia koskevan työehtosopimuksen uusista ehdoista on neuvoteltu marraskuusta lähtien. Tekstikysymyksissä on saavutettu neuvottelujen aikana etenemistä. Sivistystyönantajat pitää erittäin valitettavana, että palkansaajapuoli on päätynyt lakkovaroituksen antamiseen.

Lakkovaroitus on kohdennettu seuraaviin ammatillisiin oppilaitoksiin:

 • Ammattiopisto Spesia Oy, Järvenpään ja Turun toimipisteet
 • Axxell Utbildning Ab, kaikki toimipisteet
 • Hyria Koulutus Oy, kaikki toimipisteet
 • Orton Invalidisäätiö, Keskuspuiston ammattiopisto, kaikki toimipisteet
 • Suomen Diakoniaopisto – SDO Oy, Helsingin ja Lahden toimipisteet

Lakkovaroitus on kohdennettu seuraaviin ammatillisiin aikuiskoulutuskeskuksiin:

 • Axxell Utbildning Ab, kaikki toimipisteet
 • Hyria Koulutus Oy, kaikki toimipisteet
 • AMI-Säätiö, AMIEDU
 • Tampereen aikuiskoulutussäätiö, Tampereen aikuiskoulutuskeskus
 • TTS Työtehoseura ry
 • Turun aikuiskoulutussäätiö, Turun aikuiskoulutuskeskus

Tekstikysymykset ovat mm. koskeneet opetushenkilöstön työaikajärjestelmän uudistamista, palkkausjärjestelmän uudistamisen käynnistämistä ja muita työehtosopimuksen kehittämiseen liittyviä asioita. Keskustelussa on myös useita muita palkansaajapuolen esittämiä neuvottelutavoitteita.

Suurin erimielisyys koskee palkankorotusten tasoa. Valtion säästötoimet ovat koskettaneet kaikkia koulutuksen järjestäjiä. Tästä johtuen enemmistö oppilaitoksista ei kykene vastaamaan nouseviin kustannuksiin, ilman että se vaikuttaa niiden perustoimintaan, opetukseen. Edes yt-neuvotteluilta ei ole vaikeutuneessa rahoitustilanteessa vältytty, vaikka oppilaitoksissa on pyritty löytämään muita keinoja toiminnan uudelleen järjestämiseen. Palkankorotusten tason osalta tärkeintä onkin turvata oppilaitosten toimintaedellytykset myös tulevan sopimuskauden aikana.

Työehtosopimusten sisällöllinen kehittäminen ja palkankorotusten taso on kokonaisuus ja neuvotteluratkaisussa on välttämätöntä huomioida oppilaitosten taloudellinen tilanne. Nyt vaaditaan, että molemmat neuvotteluosapuolet osoittavat aitoa halua neuvotella ja ymmärrystä toistensa esittämiin tavoitteisiin työehtosopimuksen kehittämiseksi.

Lisätietoja:

Anne Somer p. 050 345 2134
Työmarkkinajohtaja, Sivistystyönantajat

Petteri Kauppinen p. 050 564 3872
Työmarkkinalakimies, Sivistystyönantajat

Teemu Hassinen p. 050 562 7004
Toimitusjohtaja, Sivistystyönantajat

Jaa

Seuraa