» Uutiset » Kysyimme työelämästä, osaamisesta ja monikulttuurisuudesta: Suomen Ekonomien Christel Tjeder: kielitaito, avoimuus ja muiden kulttuurien ymmärrys tulevat korostumaan

Kysyimme työelämästä, osaamisesta ja monikulttuurisuudesta: Suomen Ekonomien Christel Tjeder: kielitaito, avoimuus ja muiden kulttuurien ymmärrys tulevat korostumaan

Osaaminen puhuttaa jälleen ja jatkuvasti. Tällä kertaa halusimme kuulla, mitä mieltä osaamisesta, työelämän muutoksesta ja kansainvälistyvästä kotimaastamme on Suomen Ekonomien hallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Christel Tjeder.

Mitä osaamista tulevaisuuden työelämässä erityisesti tarvitaan ja mistä se
hankintaan?

-Työelämä muuttuu koko ajan entistä nopeammin. Haluan mieluummin painottaa kykyä ja halua oppia uutta sekä oma-aloitteisuutta, panostamista oman osaamisen kehittämiseen, kuin jotain erityistä substanssiosaamista, sanoo Tjeder.

-Ei voi odottaa, että työnantaja ehdottaa erilaista lisäkoulutusta, vaan kannattaa myös itse olla aktiivinen. Omien vahvuuksien tiedostaminen ja hyödyntäminen on tärkeää ja itsensä ja oman työn johtaminen tulee myös entisestään korostumaan. Tämä vaatii organisointi- ja priorisointikykyä, Tjeder jatkaa.

Miten kansainvälisyys mielestäsi näkyy suomalaisessa työelämässä nyt ja muutamien vuosien päästä?

-Globaalit markkinat muuttavat kilpailua myös sellaisilla toimialoilla missä aikaisemmin löytyi ehkä vain muutama paikallinen toimija. Samoin kilpailu osaajista kansainvälistyy, jolloin on hyvä erottautua myös muulla kuin substanssiosaamisella, Tjeder toteaa.

-Ajasta ja paikasta riippumatta voi jo tänään hoitaa paljon tehtäviä, ja tulevaisuudessa tämä tulee vielä tavallisemmaksi. Tämä sekä antaa että vaatii joustavuutta, kun joskus pitää olla käytettävissä tavallisten työaikojen ulkopuolella, sanoo Tjeder.

-Monikulttuurisuus näkyy jo suomalaisissa yrityksissä, kun sekä työntekijät, asiakkaat että muut yhteistyökumppanit tulevat muista maista, ja englantia käytetään jo monessa yrityksessä virallisena työkielenä. Kielitaito, sekä ennen kaikkea avoimuus, ja muiden kulttuurien ymmärrys ja kunnioittaminen tulee entistä tärkeämmäksi, Tjder korostaa.

Millaista osaamista olet itse työurasi aikana tarvinnut eniten ja miten olet ylläpitänyt sitä?

-Kaupallinen peruskoulutukseni antoi hyvän perustan työelämälle.
Kuuden vuoden äitiys- ja perhevapaan jälkeen olin jäänyt aivan paitsioon teknologia-asioissa ja menin silloin puoleksi vuodeksi opiskelemaan tietotekniikan perusteita ennen kuin tunsin olevani valmis palaamaan työelämään, kertoo Tjeder.

-Urani merkittävimmän kehityksen koin kansainvälisen yrityksen palveluksessa.
Määräaikainen markkinointiprojekti muuttui osa-aikaiseksi vakiotyöksi ja sittemmin kokopäivätyöksi. Myöhemmin sain edetä niin markkinoinnin parissa kantamalla enemmän vastuuta kuin ottamalla uusia haasteita mm. siirtymällä HR-funktioon, jolloin sain oppia jotain minulle aivan uutta. Tässä oli tärkeää panostaa opiskeluun ja olemalla valmis pyytämään apua ja tukea, Tjeder sanoo.

-Sosiaaliset taidot, aktiivisuus, kielitaito ja kuunteleminen ovat merkittävästi vaikuttaneet mahdollisuuksiini koko työuran aikana, mutta ennen kaikkea ehkä rohkeus mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle, toteaa Tjeder lopuksi.

 

Christel Tjeder

Jaa

Seuraa