» Uutishuone » Uutiset » Kysyimme työelämän muutoksesta: JHL:n Päivi Niemi-Laine: Johtamisessa korostuu jatkuva itsensä kehittäminen

Kysyimme työelämän muutoksesta: JHL:n Päivi Niemi-Laine: Johtamisessa korostuu jatkuva itsensä kehittäminen

Tällä hetkellä puhutaan paljon työelämän muutoksesta ja osaamisen uudistamisesta. Halusimme tietää, mitä mieltä yhteistyökumppanimme ovat näistä ajankohtaisista teemoista. Ensimmäisenä haastatteluvuorossa on Julkisten ja hyvinvointialojen liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Miten työelämä on muuttunut vuosien saatossa?

– Työelämässä moniosaajat ja vahvat asiantuntijat ovat nousseet merkittävään asemaan rekrytoinneissa. Kiire on kasvanut. Työpaikka ei ole enää välttämättä perinteisesti käsitetty työpaikka. Mobiili ja digi –aikana työpaikka voi olla kotisohvalla, junassa, autossa, kahvilassa; ihan missä tahansa, missä on toimivat tietoliikenneyhteydet, sanoo Niemi-Laine.

Mitkä ilmiöt tulevat vahvistumaan työelämässä tulevina vuosina?

– Tekoäly tulee monen työntekijän rinnalle tukemaan ihmisen työtä. Ilmiö on kuitenkin eettisesti haastava asia. Tekoälyn tulo työpaikoille vaatii toisenlaista lainsäädäntöä vastuukysymyksissä. Entä jos kone tekee virheen lääkkeiden jaossa, kuka vastaa? Ylipäänsä osa töistä lakka ja uusia tulee tilalle. On kyettävä nopeaan osaamispääoman uudistamisen koulutuksella. Työtehtävät muuttuvat useasti nykytyöelämässä. Erityisesti korostuu digitaidot. Jokaisella on oltava luonteva suhde jatkuvaan oppimiseen. Johtamisessa korostuvat erilaiset taidot. On osattava sparrata alaisia ja antaa alaisille mandaatti itsensä johtamiseen, Niemi-Laine jatkaa.

Mikä on sinulle suurin työelämän muutos henkilökohtaisessa työssäsi?

– Johtamisessa korostuu jatkuva itsensä kehittäminen. Neuvottelu- ja ihmissuhdetaidot korostuvat erityisesti. On oltava valmiudet tehdä nopeita päätöksiä ja toimia ad hoc strategian ja toimintasuunnitelman pohjalta. Digi-taitojen on oltava hyvät, toteaa Niemi-Laine.

Päivi Niemi-Laine

Jaa

Seuraa