» Uutishuone » Uutiset » Kysyimme työelämän muutoksesta ja osaamisesta: Pron Jorma Malinen: uusien asioiden oppimista ja omaksumista tarvitaan entistä enemmän

Kysyimme työelämän muutoksesta ja osaamisesta: Pron Jorma Malinen: uusien asioiden oppimista ja omaksumista tarvitaan entistä enemmän

Puhumme paljon työelämän muutoksesta ja siitä, mitä se vaatii osaamisen uudistamiselta. Halusimme tietää, mitä mieltä yhteistyökumppanimme ovat näistä ajankohtaisista teemoista. Haastatteluvuorossa on ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

Mikä on mielestäsi merkittävin työelämän muutos?

– Uusi teknologia. Digitalisaatio, tekoäly, automaatio ja koneoppiminen. Työelämän muutos ja lisäarvo syntyy siitä, että ihminen tekee työtä yhdessä uuden teknologian kanssa. Uudet teknologiat muuttavat merkittävästi työn sisältöä ja lisäävät asiantuntijatyön määrää. Teknologia ei välttämättä syö työpaikkoja, vaan tekee ihmisten työstä monipuolisempaa ja mielekkäämpää. Se lisää myös työn tuottavuutta. Hyvä esimerkki tästä on Uudenkaupungin autotehdas, Malinen sanoo.

Mitä työelämätaitoja tulevaisuudessa tarvitaan entistä enemmän ja miten ne hankitaan?

– Uusien asioiden oppiminen ja omaksuminen. Sitä pitää kehittää uudenlaisilla ja korkeatasoisilla koulutuspalveluilla. Viestintä, vuorovaikutustaidot ja kyky toimia verkostoissa kasvattavat merkitystään. Osa väestöstä tarvitsee nopeaa osaamisen päivitystä nykyisen työelämän tarpeisiin, mutta koulutuspoliittiset päätökset pitää kohdentaa pitkälle, noin 10 vuoden päähän ja kyetä ennakoimaan, mitä laaja-alaisia taitoja ihmiset elämässään silloin tarvitsevat, toteaa Malinen.

Miten ylläpidät omaa osaamistasi ja mitä vielä haluaisit oppia?

– Jatkuvasti pitää perehtyä, mitkä asiat ovat yhteiskunnassa pinnalla. Koko ajan pitää lukea ja seurata ajankohtaista yhteiskunnallista keskustelua sekä tavata päättäjiä ja asiantuntijoita. Pitää ymmärtää ilmiöt, megatrendit ja niiden merkitys. Ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidoissa on aina kehitettävää. Niissä ei ole koskaan valmis ja niitä tarvitaan erityisesti hyvässä johtamisessa, sanoo Malinen.

Jorma Malinen

Jaa

Seuraa