» Uutishuone » Uutiset » Kysyimme työelämän muutoksesta ja osaamisesta: OAJ:n Olli Luukkainen: Luova ajattelu ja uusiutumisen kyky korostuvat tulevaisuuden työelämässä

Kysyimme työelämän muutoksesta ja osaamisesta: OAJ:n Olli Luukkainen: Luova ajattelu ja uusiutumisen kyky korostuvat tulevaisuuden työelämässä

Työelämässä tarvittava osaaminen, tiedot ja taidot puhuttavat meitä jatkuvasti. Pohdimme, mitä osaamista tarvitaan, miten sitä hankitaan ja mistä? Tällä kertaa halusimme kuulla, mitä mieltä osaamisesta, sen kehittämisestä ja työelämän muutoksesta on Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Mitkä tiedot ja taidot korostuvat tulevaisuuden työelämässä?

– Tulevaisuuden työelämässä korostuvat nykyistäkin enemmän luova ajattelu ja innovaatiotaidot, kyky ajatella avarasti ja uutta etsien. Uusiutumisen kyky ja halu ja uusiutuvat generoituvat työelämätaidot tulevat muuttuvan työelämän myötä korostumaan, Luukkainen sanoo.

– Keinoälyn kehittymisen myötä ja yhä useampien rutiinityötehtävien siirtyessä roboteille, on tärkeää kehittää niitä taitoja, joissa ihminen on ainakin vielä parempi. Sellaisia ovat muun muassa luova ja sosiaalinen älykkyys ja empatiataidot (joita muuten sosiaalinen media nykyään pahasti murtaa), kriittinen ajattelu, mielikuvitus, vuorovaikutustaidot, osaamisen soveltaminen, havainnointitaidot ja ongelmanratkaisutaidot, Luukkainen toteaa.

– Tosin ongelmanratkaisussa keinoäly haastaa enemmän ja enemmän ihmistä, mutta se ei ainakaan pitkään aikaan kykene ihmisen tapaan sosiaalista älykkyyttä vaativien ongelmien ratkaisemiseen ihmisen tapaan. Myös yrittäjyystaidot ovat entistä merkittävämpiä, kertoo Luukkainen.

– On kuitenkin niin, että keskeiset perustaidot: muuntuva ja kehittyvä lukutaito, itsensä ilmaiseminen puhuen ja ainakin jonkin aikaa vielä kirjoittaen, sekä matemaattiset taidot ovat osaamisen keskeinen perusta, Luukkainen jatkaa.

Mitä osaamista, tietoja ja taitoja, olet itse eniten tarvinnut työurasi aikana?

– Keskeistä on ollut jatkuva kiinnostus ja halu oppia uutta ja ajatella mahdollisimman avarakatseisesti. Pyrkimys ajatella ilmiöistä ja asioista avarakatseisesti ja mahdollisimman monelta puolelta lähestyen on ollut, ja on, keskeistä työssäni. Vuorovaikutus- ja verkostoitumistaidot sekä kyky kuunnella ihmisten ja yhteisöjen todellista viestiä ovat jatkuvan kehittymisen kohteinani, kuvailee Luukkainen.

Miten olet hankkinut osaamista ja miten päivität sitä?

– Olen ollut ikäni innokas oppija ja opiskelija. Aina nykyisiin tehtäviini saakka olen opiskellut monenlaisia asioita ja tutkintoja niin akateemisten opintojen kuin harrastemaailman kautta. Olen kasvatustieteen tohtori, kaikkien mahdollisten välivaiheiden kautta omasta halustani. Olen suorittanut erilaisia urheiluvalmentajan tutkintoja, mm. kansallisen jääkiekkovalmentajatutkinnon, Luukkainen jatkaa.

– Nykyisten tehtävieni ajankäyttö ei anna mahdollisuutta ainakaan minulle tutkinto- tai kurssiopiskeluun. Luen joka päivä paljon ja seuraan varsin aktiivisesti nettiä sekä sosiaalista, mutta erityisesti muuta mediaa. Jatkuvat tapaamiset mielenkiintoisten ja osaavien ihmisten kanssa kehittävät joka päivä, Luukkainen lopettaa.

 

Olli Luukkainen

Olli Luukkainen

Jaa

Seuraa