» Uutishuone » Uutiset » Kuntavaaleissa on kyse koulutuksesta ja kulttuurista

Kuntavaaleissa on kyse koulutuksesta ja kulttuurista

Kesäkuun kuntavaalit lähestyvät kovaa vauhtia. Sivistystyönantajien viesti kuntavaalien alla on selkeä: kuntavaaleissa on kyse koulutuksesta ja kulttuurista.

Järjestimme helmi-maaliskuussa kolme webinaaria kuntavaaliehdokkaille, joissa keskusteltiin siitä, millaisia kumppanuuksia Sivistan jäsenet tarjoavat kunnille eri koulutusasteilla. Kuntavaaleissahan ratkaistaan nimenomaan se, millaiset mahdollisuudet eri puolella Suomea on osallistua koulutukseen ja kulttuuriin ja millainen toimintaympäristö koulutuksen järjestäjillä on.

Perusopetuksen järjestäjistä 104 toimii yksityisessä muodossa ja muissa kuin kunnan ylläpitämässä perusopetuksessa opiskelee lähes 25 000 oppilasta. Suurimmalle osalle näistä oppilaista kyseessä on oman kotikunnan osoittama lähikoulu. Erityisasemassa on Helsinki, missä peräti kolmasosa yläkouluikäisistä opiskelee muussa kuin kunnan koulussa. Tämä tulee usein yllätyksenä ihan helsinkiläisillekin päättäjille.

Kunnalle yksityiskoulut ovat hyviä kumppaneita

Webinaarissamme Oulunkylän yhteiskoulun rehtori Mirva Lindström kertoikin, miten Ogeli on toiminut jo vuodesta 1924 saakka alueensa lähikoulussa. Nykyisin koulussa on 500 peruskoululaista ja koululla on sopimus Helsingin kaupungin kanssa. Kuten muutkin sopimuskoulut, Oulunkylän ala-aste tuottaa perusopetuspalvelun ja takaa kaikille oman koulupiirin alueella asuville lähikoulupaikka. Oppilaaksiottokriteerit ovat ihan samat kuin kaupungin muissa kouluissa.

Kunnalle yksityiskoulut ovat hyviä kumppaneita ja yhteistyö onkin hyvin tiivistä. Vuoropuhelu on jatkuvaa ja esimerkiksi kieliohjelmasta sovitaan yhteistyössä kaupungin kanssa. Tämä on tärkeää saumattoman kielipolun turvaamiseksi. Myös painotetun opetuksen toteuttamisessa yhteistyö kaupungin kanssa on tärkeää – soveltuvuuskokeet ovat kaikille kouluille samoja. Oulunkylässä musiikkiluokka on suosittu ja sinne hakeudutaan ympäri kaupunkia.

Mirva Lindström kehui erityisesti Helsingin opiskeluhuollon yhteistyöfoorumia. Foorumiin kuuluvat kaikki koulutuksen järjestäjät ja toiminnan ytimessä on hyvin toimiva opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalveluiden kokonaisuus Helsingin alueella.
Koko kyselytunti on katsottavissa täällä:

https://www.youtube.com/watch?v=prX40KWcm6k

Mukana myös asiaa taiteen perusopetuksen järjestämisestä sekä tilastoja koulutuksen järjestämisestä.

Lisätietoja,

Laura Rissanen p. 041 540 4505

Johtaja, Sivista

Jaa

Seuraa