» Uutishuone » Uutiset » Koulutusvienti on kasvanut viime vuosina

Koulutusvienti on kasvanut viime vuosina

Suomalainen koulutusvienti alkaa lunastaa siihen asetettuja toiveita. Education Finlandin tekemän kyselyn mukaan alan toimijoiden liikevaihto kasvoi seitsemän prosenttia vuodesta 2018 viime vuoteen ollen kaikkiaan 385 miljoonaa euroa.

Kesäkuussa julkaistun koulutusviennin tiekartan mukaan vientiä ovat vauhdittaneet paitsi vahvistunut liiketoimintaosaaminen myös lakimuutokset, jotka ovat sallineet tutkintokoulutuksen myymistä EU:n ulkopuolelta tuleville opiskelijoille.

– Nyt on hyvä hetki poistaa lainsäädännöstä jäljellä olevia esteitä tutkintokoulutuksen myynnille esimerkiksi tekemällä englanninkielisen ylioppilastutkinto mahdolliseksi. Epidemia helpottaa jossain vaiheessa ja silloin on hyvä, että omissa käsissämme olevat asiat eivät jarruta vientiä, tähdentää Sivistystyönantajien johtava asiantuntija Heikki Holopainen.

Koronaepidemia on tuonut tullessaan paitsi haasteita myös mahdollisuuksia koulutusviennille.

– Epidemian alku oli koulutusviennille haasteellista aikaa, sillä osalla toimijoista liikevaihto pysähtyi kuin seinään. Nyt alkaa kuitenkin näkyä valoa, ja erityisesti erilaisille etäkoulutuksen ratkaisuille nähdään kasvavaa kysyntää. Tähän saumaan suomalaisilla koulutusviejillä on hyvä mahdollisuus iskeä, toteaa Holopainen.

Vaikka erityisesti digikoulutusmarkkinoiden nähdään kasvavan, on myös perinteisemmälle koulutukselle kysyntää ja tämä hyödyttää Suomea monella tavalla. Kansainvälisten opiskelijoiden houkuttelu Suomeen ja heidän saamisensa Suomen työmarkkinoille on muun muassa nähty yhtenä ratkaisuna osaajapulaan.

– Kansainväliseen tartuntatilanteeseen tai matkustusrajoituksiin emme voi juuri vaikuttaa, mutta meidän on ehdottomasti hiottava koulutusperäisen maahanmuuton lupaprosessit kuntoon, jotta ainakaan ne eivät muodostu esteeksi opiskelijoiden saapumiselle maahan, sanoo Holopainen.

Koulutusviennin tie-kartan löydät täältä.

Lisätietoja:
Heikki Holopainen p. 0400 639 331
Johtava elinkeinopoliittinen asiantuntija, Sivista

Jaa

Seuraa