» Uutishuone » Uutiset » Koulutusperäinen maahanmuutto saa puhtia hallitusohjelmasta

Koulutusperäinen maahanmuutto saa puhtia hallitusohjelmasta

Hallitusohjelma lupaa helpotusta ulkomaalaisten tutkijoiden, Suomessa opiskelevien ja korkeakoulututkinnon suorittaneiden sekä heidän perheidensä maahan jäämiseen.

– Tämä on hieno uutinen. Meidän kannattaa todella panostaa oppilaitosten ja korkeakoulujen kouluttamien kansainvälisten osaajien pitämiseen Suomessa. Kärsimme monilla aloilla osaamispulasta jo nyt, ja luontainen väestönkehitys on kääntynyt negatiiviseksi. Koulutetun väestön maahantulo ja työllistyminen on järkevä tehdä mahdollisimman helpoksi, sanoo Sivistystyönantajien elinkeinopoliittinen asiantuntija Heikki Holopainen.

Antti Rinteen hallitus aikoo uudistaa lupakäytäntöjä, sujuvoittaa oleskelulupaprosesseja sekä vahvistaa korkeakoulujen ja työelämän vuorovaikutusta. Opiskelijoille myönnetään jatkossa oleskelulupa koko tutkinnon suorittamisen ajaksi ja pysyvä oleskelulupa valmistumisen jälkeen. Suunnitteilla on laajentaa Suomen edustustoverkkoa, mikä helpottaisi myös opiskelijoiden oleskelulupien hakemista.

– Hallinnollisten esteiden poistaminen on keskeistä, mutta vieläkin tärkeämpää on pitää koulutusjärjestelmämme laadukkaana, jotta se houkuttelee kyvykkyyksiä ulkomailta ja tarjoaa hyvät eväät työllistymiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Tähän oppilaitokset ja korkeakoulut tarvitsevat riittävien resurssien lisäksi mahdollisuuksia toimia joustavasti ja uusia tapoja kokeillen, jatkaa Holopainen.

Lisätietoja:
Elinkeinopoliittinen asiantuntija Heikki Holopainen, 0400 639 331

Jaa

Seuraa