» Uutishuone » Uutiset » Koulutusleikkaukset lisäävät alueiden eriarvoistumista

Koulutusleikkaukset lisäävät alueiden eriarvoistumista

Hallitus tulee leikkaamaan vapaasta sivistystyöstä lähes 25 miljoonaa euroa vuosittain. Leikkaukset heikentävät suomalaisten toimintakykyä kriisikeskeisellä aikakaudelle. Lisäksi ne kaventavat kaikenikäisten oppimisen mahdollisuuksia. Hallituksen koulutusleikkaukset iskevät erityisesti pieniin paikkakuntiin, joissa harrastus- ja opiskelumahdollisuuksia on jo ennestään vähemmän kuin isoissa kaupungeissa. Tämä lisää syrjäytymistä ja kiihdyttää entisestään alueiden ja eri puolilla Suomea asuvien eriarvoistumista.

Monella vapaan sivistystyön ylläpitäjillä on edessä ikäviä muutoksia. Joihinkin oppilaitoksiin leikkaukset osuvat erityisen kovaa. Esimerkiksi kesäyliopistoilla ja opintokeskuksilla supistettava määräraha tarkoittaa suhteessa noin 40 % leikkausta valtionosuudesta. Tarjontaa joudutaan rajusti supistamaan ja paikoitellen irtisanomaan tai lomauttamaan henkilöstöä. On lisäksi todennäköistä, että oppilaitoksia joudutaan laittamaan kiinni kokonaan.

Oppilaitosten, henkilöstön ja oppijoiden kohtalo onkin nyt hallituksen käsissä. Vapaan sivistystyön leikkaukset ovat monilta osin kohtuuttomat. Hallituksen tulisi budjettiriihessä vielä harkita uudestaan, voitaisiinko täysimääräisistä rahoitusleikkauksista vapaan sivistystyön osalta luopua, kuten alan järjestöt ovat esittäneet. Tämä olisi koko Suomen etu.

Kirjoitus on julkaistu mielipiteenä useassa lehdessä.

Lisätietoja:

Jussi-Pekka Rode p. 040 168 6836
Elinkeinopoliittinen asiantuntija, Sivista

Jaa

Seuraa