» Uutiset » Koulutusala ja jaksaminen: Ammattiopisto Luovin johtaja Hannu Koivula: saan tehdä merkityksellistä työtä

Koulutusala ja jaksaminen: Ammattiopisto Luovin johtaja Hannu Koivula: saan tehdä merkityksellistä työtä

Aiempien selvitysten mukaan koulujen ja oppilaitosten esimiehet ja johtajat pitävät erityisen tärkeänä työhyvinvoinnin tukemista ja työyhteisön toimintakulttuuriin vaikuttamista. Nämä teemat korostuvat entisestään, kun poikkeukselliset ajat heijastuvat koulujen ja oppilaitosten arkeen. Maailman tapahtumat keskusteluttavat niin opiskelijoita, opettajia kuin muuta henkilökuntaa. Johtajat ja rehtorit luotsaavat työyhteisöjään ja huolehtivat organisaatioidensa toimintakyvystä. Miten he huolehtivat omasta jaksamisestaan? Tätä kysyimme jäsenistömme johdolta.

Haastattelussa Ammattiopisto Luovin johtaja Hannu Koivula.

Mikä johtajan työssä innostaa?

– Olen hyvin sitoutunut oppilaitoksemme arvomaailmaan ja arvoihin: luovuus, uudistajuus, osaaminen, välittäminen ja ilo. Ne vastaavat omia arvojani. Saan olla mahdollistamassa työtä sellaisten nuorten ja nuorten aikuisten kanssa, jotka eivät ole saaneet parhaita mahdollisia lähtökohtia elämäänsä, joko syntymästä lähtien tai sitten elämänsä aikana muuttuneiden olosuhteiden vuoksi. Saan tehdä työtä, joka on merkityksellistä, aloittaa Hannu Koivula.

– Näen enemmän asioiden positiivisen kuin negatiivisen puolen, sanoo Hannu Koivula.

– Innostavaa on myös se, että minulla on mahdollisuus olla johtamassa oppilaitosta, joka työllistää suuren määrän eri ammateissa työskenteleviä osaajia. Henkilöstömme tekemä työ on erittäin arvokasta ja sitä tehdään suurella sydämellä. Haluan korostaa myös yhteisöllisen tekemisen merkitystä. Työyhteisössämme jokaisen työ on tärkeää, riippumatta tittelistä tai tehtävästä. Kaikkien työ liittyy opiskelijoiden hyvinvointiin ja oppimiseen, toteaa Hannu Koivula.

Miten huolehdit jaksamisestasi?

– Ensinnäkin työkin on minulle yhdenlaista terapiaa. Onnistumisen kokemukset työssä antavat energiaa ja intoa koko elämään. Näen siten, että ihminen on holistinen kokonaisuus ja siksi en halua erottaa niin suuresti työn ja vapaa-ajan voimaannuttavaa vaikutusta. Työn terapeuttisesta vaikutuksesta olisi hyvä puhua enemmän. Minulla on myös liikunnallisia harrastuksia, ja niiden avulla pääsen irti työmoodista ja tuulettumaan, Hannu Koivula kertoo.

– Olen saanut syntymälahjaksi ominaisuuden, joka jostain syystä estää työasioiden prosessoinnin yöaikana, joten pystyn palautumaan erittäin hyvin. Olen myös työskennellessäni useissa kansainvälisissä kriisinhallintatehtävissä oppinut, että pienistä asioista ei kannata murehtia. Pitää oppia olemaan kärsivällinen ja tyytyväinen, hyväksyä erilaisten persoonien tapa olla ja tehdä työtä. Tyytyväisyys liittyy siihen, että on hyvä muistaa, miten hyvin asiat ovat Suomessa, painottaa Hannu Koivula.

– Ehkä tähän voisi lisätä myös positiivisen ajattelutavan: uskon hyvään ja siihen, että asiat kyllä ratkeavat. Näen enemmän asioiden positiivisen kuin negatiivisen puolen. Omalla asenteella ja suhtautumisella on myös merkitystä jaksamiseen, Hannu Koivula hymyilee.

Miten johtajana voit parhaiten tukea työyhteisön jaksamista?

– Välittämällä aidosti ihmisistä. Haluan olla helposti lähestyttävä ja kannustaa esimerkillä koko henkilöstöä avoimeen keskustelukulttuuriin. Tällä tarkoitan, että meillä uskaltaa sanoa, kysyä ja olla eri mieltäkin. Haluan olla rakentamassa sellaisia työolosuhteita ja ilmapiiriä, joissa jokaisella on hyvä olla töissä, sanoo Hannu Koivula.

– Kiireen tunnetta tulisi välttää. Aina ei ole kiire, pitää saada keskittyä tärkeisiin asioihin. Haluan osoittaa ulospäin, että keskityn juuri tähän hetkeen ja olen sataprosenttisesti läsnä. Läsnäolo on mielestäni kunnioituksen osoitus. Johtajan pitää olla esimerkkinä, ja tehdä asioita sen mukaisesti. Työssäni haluan myös jakaa valtaa ja vastuuta, jolloin työkuorma jakautuu tasaisemmin, Hannu Koivula lisää.

Kun voimme vaikuttaa asioihin, se kantaa

– Haluan ottaa vastuuta asioista ja viestittää niistä niin, että jokainen voi keskittyä siihen tehtävään ja asiaan, jonka parhaiten osaa. Tavoitteenani on olla etulinjassa niissä asioissa, jotka luovat turvaa ja tulevaisuudenuskoa henkilöstöön ja opiskelijoihin. Jaan vastuuta ja valtaa osaajille, jotta he voivat toteuttaa omaa osaamistaan. Kun voimme vaikuttaa asioihin, se kantaa. Luottamuksen kasvattamiseen pitää panostaa, siten voimme yhdessä saada aikaan parhaita tuloksia, painottaa Hannu Koivula.

– Loppuun voisi vielä todeta, että näinä poikkeuksellisina aikoina, olen saanut olla etulinjassa omaan organisaatioon nähden. Tällä tarkoitan sitä, että olen saanut tulkita ulkoa tulevaa informaatiota omalle organisaatiolleni. Saan jakaa tietoa ja rakentaa jaksamista. On tärkeää, että tietoa tulee samanlaisena kaikille ja samalla on aikaa keskustella siitä, mitä nämä asiat meille tarkoittavat! Kun johto kertoo asiat konkreettisesti, se lisää turvallisuutta ja hyvinvointia. Voi luottaa siihen, että joku seuraa ja jakaa tietoa, lopettaa Hannu Koivula.

Jaa

Seuraa