» Uutiset » Koulutus- ja tutkimusalan neuvotteluissa pitää huomioida alaan kohdistuneet rahoitusleikkaukset

Koulutus- ja tutkimusalan neuvotteluissa pitää huomioida alaan kohdistuneet rahoitusleikkaukset

Teknologiateollisuus on tänään 30.10. päässyt liittokierroksen avaajana neuvottelutulokseen. Muiden toimialojen on nyt toimittava vastuullisesti, ja niiden taloudellinen tilanne on huomioitava myöhemmissä ratkaisuissa viennin kustannusvaikutustasoa kuitenkaan ylittämättä.

Koulutus- ja tutkimusalan toimijat ovat joutuneet sopeuttamaan toimintaansa vähenevään rahoitukseen. Toimialalle keväällä esitettyjä palkankorotusvaatimuksia voi pitää talouden realiteetit huomioiden erittäin huolestuttavina.

– Koulutus- ja tutkimusalalla pitää kiinnittää huomiota alan toimijoiden taloudelliseen kestävyyteen, sanoo Sivistystyönantajien työmarkkinajohtaja Anne Somer

Tällä hallituskaudella koulutukseen ja tutkimukseen ovat kohdistuneet huomattavat, 800 miljoonan euron, rahoitusleikkaukset. Tämä tarkoittaa esimerkiksi yliopistoissa yhteensä reilun 300 miljoonan euron leikkauksia. Indeksijäädytykset tulevat jatkumaan ainakin vuoteen 2019 asti. Tilanne on sama myös muilla koulutusasteilla.

– Alan toiminnan kehittymisen ja työpaikkojen säilymisen kannalta on tärkeää, että neuvotteluissa otetaan riittävällä tavalla huomioon koulutus- ja tutkimusorganisaatioiden rahoitukseen tehdyt leikkaukset, Somer painottaa

Henkilövaltaisella alalla palkankorotusten aiheuttamat toimenpiteet ovat kaikkien tiedossa

Jos henkilöstökustannukset palkankorotusten johdosta kasvaisivat, ovat toimenpiteet kaikkien tiedossa, niinkin henkilöstövaltaisella alalla kuten koulutus- ja tutkimus.

– Olisi suorastaan karhunpalvelus maallemme, jos väärin ajoitetuilla ratkaisuilla vaikeuttaisimme osaajien ja innovaatioiden tuotantoa aikana, jolloin maamme orastava talouskasvu on niistä kiinni, sanoo Somer

Keskeisessä asemassa seuraavalla neuvottelukierroksella ovat myös työehtosopimusmuutokset, joita haetaan niin työaika- kuin palkkausjärjestelmiin.

– Uskon, että työehtosopimusten sisältöjä kehittämällä on saavutettavissa sekä työntekijöitä että työnantajia hyödyttäviä ratkaisuja, Somer jatkaa

Työaikajärjestelmien uudistaminen, esimerkiksi varmistamalla työaikojen joustavuus ja palkkausjärjestelmien kehittäminen niin, että ne huomioivat paremmin henkilökohtaisen suoriutumisen, toisi merkittäviä uudistuksia alalle.

Lisätietoja,
Anne Somer p. 050 345 2134
Työmarkkinajohtaja, Sivistystyönantajat

Jaa

Seuraa