» Uutishuone » Uutiset » Koulutuksen rahoituksen indeksijäädytykset tulee perua jo ensi vuonna

Koulutuksen rahoituksen indeksijäädytykset tulee perua jo ensi vuonna

Hallituksen budjettiriihessä on vähintään peruttava aiemmin päätetyt indeksijäädytykset. Koulutuksen ja tutkimuksen rahoitusta tulee tarkistaa kustannusten nousua vastaavasti jo ensi vuonna, jos haluamme turvata edes nykyiset mahdollisuudet.

Koulutukseen ja tutkimukseen ladataan jatkuvasti lisää odotuksia. Peruskoulussa olevien määrä kasvaa. Kaikille peruskoulun päättäville halutaan turvata jatkokoulutus lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa. Korkeakoulutettujen osuuden halutaan nousevan. Elinkeinoelämän barometrit kertovat osaavan työvoiman pulasta rakennemuutoksessa.

Samaan aikaan oppilaitosten ja korkeakoulujen talous on erittäin tiukoilla jatkuvista sopeuttamistoimista huolimatta. Koulutuksessa ja tutkimuksessa valtaosa kustannuksista muodostuu henkilöstömenoista. Henkilöstön määrää on oltu pakotettuja vähentämään rahoituksen pienennyttyä. Nykyisillä päätöksillä talouden haasteet jatkuvat vielä ainakin pari vuotta.

– Jokainen ymmärtää, että tämä yhtälö ei toimi – nyt eikä tulevaisuudessa. Osaamisen ratkaiseva rooli kuitenkin tunnustetaan laajasti, kun haluamme talouden ja hyvinvoinnin kasvua pidemmällä aikavälillä, sanoo Sivistystyönantajien ekonomisti Harri Hietala.

– Oppilaitokset ovat kyllä valmiita vastaamaan tarpeisiin, jos resursseja tähän on. Tästä hyvänä esimerkkinä on Lounais-Suomen telakka- ja autoteollisuuden työvoimatarpeet, todistelee Hietala.

Pelkästään nykyisten mahdollisuuksien turvaaminen vaatii koulutuksen rahoituksen indeksijäädytysten peruuttamista jo ensi vuonna. Yliopistojen osalta nähtiin, miten valtion osallistumisen kannustimet pääomien keräämiseen merkitsevät. Jatkossakin kestävämpiä ratkaisuja tulee hakea esimerkiksi valtion osallistumisesta korkeakoulujen pääomitukseen.

Lisätietoja:
Harri Hietala, 0500 789 906
Ekonomisti, Sivistystyönantajat

Jaa

Seuraa