» Uutishuone » Uutiset » Koulutuksen rahoituksen indeksijäädytykset jäivät perumatta

Koulutuksen rahoituksen indeksijäädytykset jäivät perumatta

Hallituksen budjettiriihessä ei päätetty koulutuksen ja tutkimuksen määrärahojen indeksijäädytyksen peruuttamisesta. Tämä merkitsee vuositasolla arviolta vähintään 80 miljoonan euron reaalista leikkausta ammatillisessa ja korkeakoulutuksessa.

Rahoitus kiristyy puolivälitarkastelun yhteydessä päätetyistä panostuksista huolimatta. Osa näistäkin muutoksista on koulutus ja tutkimusalan rahoituksen sisäisiä siirtoja.

– Ikävä kyllä tämä ei voi olla näkymättä opetuksessa ja henkilöstössä – sen verran kireälle oppilaitosten ja korkeakoulujen talous on ajautunut. Useita tappiollisia vuosia ei ole varaa tehdä – varsinkaan kun lähitulevaisuuden näkymässä ei ole korjausliikettä, arvioi Sivistystyönantajien ekonomisti Harri Hietala.

Tiedotustilaisuudessa hallitus korosti tuottavuuskehityksen merkitystä työttömyyttä unohtamatta. Tuottavuus- ja työllisyyskehitys nojaavat vahvasti osaamiseen ja innovaatioihin. Näiden kannalta ratkaisevassa asemassa ovat puolestaan koulutus ja tutkimus.

– Odotuksiin vastaaminen ei tapahdu itsekseen eikä hetkessä. Koulutus kestää aikansa. Jotta merkittäviä tuloksia saavutettaisiin nopeimmillaankaan ensi vuosikymmenen puolivälissä, olisi päätökset tehtävä nyt. Päätetyillä panostuksilla ratkotaan vain akuutteja ongelmia, muistuttaa Hietala.

Lisätietoja:
Harri Hietala, 0500 789 906
Sivistystyönantajat, ekonomisti

Jaa

Seuraa