» Uutishuone » Uutiset » Koulutukseen normien purkutalkoot jatkuvien leikkausten sijaan

Koulutukseen normien purkutalkoot jatkuvien leikkausten sijaan

Lehdistötiedote

Koulutuksen ja tutkimuksen säästöille tulee etsiä muita vaihtoehtoja. Uuden hallituksen tulee luottaa korkeakoulujen ja koulutuksen järjestäjien kykyyn tehostaa toimintaansa.

Koulutuksesta on Suomessa viime vuosina karsittu satoja miljoonia euroja. Tutkimuksen julkista rahoitusta on vähennetty vuoden 2011 jälkeen lähes 120 miljoonaa. Koulutus ja sivistys ovat kuitenkin investointeja niin yksilön kuin yhteiskunnan tulevaisuuteen. OECD:n uusin raportti osoittaa koulutuksen merkityksen tuloerojen kaventajana. Mikä on Suomen valinta? Lähteekö Suomi nousuun, kun koulutusmenot suhteessa muihin julkisiin menoihin ovat laskussa jo kymmenen vuoden ajan?

– Säästöjen sijaan pitää purkaa liiallista sääntelyä, luoda mahdollistavaa lainsäädäntöä ja tukea rakenteellista kehittämistä koulutuksessa ja tutkimuksessa, rehtori Kaija Holli.

Vuoropuhelua päättäjien ja koulutuksen ja tutkimuksen tuottajien välillä tulee lisätä. Tulee olla yhteiset tavoitteet, mihin koulutuksella ja tutkimuksella pitää Suomessa päästä. Tämä lisäksi tulee tunnistaa kehittämiskohteet ja määritellä raamit, joiden sisällä korkeakoulut ja koulutuksen järjestäjät voivat työskennellä yhteisen päämäärän eteen, kukin omalla tavallaan. Liiallinen yksityiskohtainen normiohjaus ei ole tehokasta resurssien joustavan käytön kannalta.

Lisätietoja,
Sivistystyönantajat ry hallituksen puheenjohtaja, rehtori Kaija Holli, p. 050 395 1199

Jaa

Seuraa