» Uutiset » Koronan koettelemat koulut – Kulosaaren yhteiskoulun rehtori Halla: tarvitaan luottamusta paikallisen tason tekemiseen

Koronan koettelemat koulut – Kulosaaren yhteiskoulun rehtori Halla: tarvitaan luottamusta paikallisen tason tekemiseen

Kevään koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne iski rankasti suomalaiseen koulutusjärjestelmään, oppilaisiin, opettajiin ja perheisiin. Eri koulutusasteet ovat kohdanneet haasteita liittyen mm. opetuksen järjestämiseen ja turvallisuuskysymyksiin. Vaikka esimerkiksi digitalisaation, etäopetuksen ja oppilashuollon kysymykset ovat eri koulutusasteilla samoja, niin ratkaisut ja arkipäivän tilanteet voivat olla erilaisia.

Haastattelimme jäsenistöämme siitä, miten koronatilanne on vaikuttanut opetuksen järjestämiseen, oppilaisiin ja heidän perheisiinsä, opettajiin ja koko kouluyhteisöön. Samalla myös kuulemme, millä mielellä alan ammattilaiset valmistautuvat tulevaan syksyyn.

Kulosaaren yhteiskoulun rehtori Lauri Halla, millaisia ajatuksia sinulla on koulun alkamisesta näin poikkeuksellisen kevään jälkeen?

– Odotan lukuvuoden alkamista vielä enemmän kuin normaalisti. Kevät oli poikkeuksellista aikaa. Opetus kyllä toteutui hienosti etäyhteyksienkin kautta, mutta yhteisö oli osittain revitty hajalleen. Peruskoulun paluu kouluun toukokuussa oli erittäin merkityksellistä erityisesti oppilaille. Odotan kovasti, että lukion paluu lähiopetukseen muodostuu yhtä merkitykselliseksi sosiaalisen kanssakäymisen ja opiskelijoiden välisen yhteistyön näkökulmista. Toivottavasti korona-tilanne ei enää pahene niin, että paluu lähiopetukseen siirtyisi, sanoo Halla.

– Odotan lukuvuoden alkamista vielä enemmän kuin normaalisti, sanoo rehtori Lauri Halla.

Miten varaudutte tulevaan koulutyöhön?

– Tulevaan lukuvuoteen on varauduttu kuten aiempiinkin, mutta korona-varauksin. Kaikki on valmista normaalin lukuvuoden toteuttamiseen. Sen lisäksi hygieniasta huolehditaan tästä eteenpäin erityisen huolellisesti. Opiskelua voidaan nopeasti muuttaa etäyhteyksin toteutettavaksi joko osittain tai kokonaan, korona-tilanteesta ja viranomaismääräyksistä riippuen, Halla kertoo.

Mihin erityisesti mielestäsi tulee kiinnittää huomiota oppilaiden ja koulunkäynnin sujuvuuden kannalta?

– Jos korona-tilanne vaatii syksyllä etäopiskelua, toivon perheiden huolehtivan nuorten arjen rutiinien ja aikataulujen säilyttämisestä mahdollisimman normaaleina. On tärkeää, että poikkeustilanteessakin mennään ajoissa nukkumaan ja herätään aamulla, syödään kunnon ateriat, hoidetaan koulutyöt lukujärjestysten ja muiden aikataulujen mukaisesti, sekä harrastetaan jotain, joka tuo vastapainoa koulutyölle, Halla kertoo.

– Päättäjiltä toivon samanlaista luottamusta paikallistasolla tehtäviin arjen päätöksiin, kuin mitä keväällä näimme. Opetuksen ja koulutuksen järjestäjät tuntevat parhaiten omat olosuhteensa ja osaavat järjestää toimintansa myös poikkeustilanteessa, kunhan liian yksityiskohtaisilla määräyksillä ei luoda mahdottomia reunaehtoja. Korostan vielä, että oppilaita ja opiskelijoita, oppilaitosten henkilöstöä, perheitä ja päättäjiä voidaan ansiosta kiittää ja onnitella siitä, että kevät sujui nopeista muutoksista ja poikkeusolosuhteista huolimatta erinomaisella tavalla, Halla lopettaa.

Jaa

Seuraa