» Uutishuone » Uutiset » Koronakevät vei työehtosopimusneuvottelut pöydän ympäriltä etäyhteyksien päähän – onnistuimme yhteistyössä

Koronakevät vei työehtosopimusneuvottelut pöydän ympäriltä etäyhteyksien päähän – onnistuimme yhteistyössä

Keväällä 2020 Suomi kohtasi muun maailman kanssa poikkeuksellisen ja ennennäkemättömän tilanteen koronakriisin edessä. Koko Suomi ja eri toimialat olivat uudessa tilanteessa, kun yhteiskunta sulkeutui ja työn tekemisen tavat muuttuivat.

Korona heijastui luonnollisesti myös Sivistan toimintaan, mutta miten? Näkemyksiä koronan vaikutuksista Sivistan neuvottelutoimintaan valottavat johtava työmarkkinalakimies Tari Aho, työmarkkinalakimies Suvi Huotari ja ekonomisti Harri Hietala.

Neuvottelutoimintaa hoidetaan perinteisesti paikan päällä, yhteisen pöydän ympärillä. Korona muutti kuviota niin, että osa neuvotteluista hoidettiin etänä. Tämä etänä neuvotteleminen on työehtosopimusneuvotteluissa jotain ihan uutta.

-Toimintamallista minulla jäi kokonaisuutena positiivinen kuva, sanoo Tari Aho.

– Neuvottelujen siirtyminen pääosin etäyhteyteen ei lopulta vaikuttanut suuresti neuvottelujen etenemiseen. Tähän vaikutti varmasti osin se, että neuvottelijat olivat toisilleen jo entuudestaan tuttuja. Tässäkin toimimme hybridi-mallilla, jossa osa oli paikalla ja osa etänä. Kun kokoustila vaihtui siihen, että neuvotteluja pystyi hoitamaan kotoa käsin, toi se lisää joustavuutta. Tiettyihin kokonaisuuksiin oli helpompi saada kaikki koolle. Toimintamallista minulla jäi kokonaisuutena positiivinen kuva, sanoo Sivistan johtava työmarkkinalakimies Tari Aho.

– Toimimme neuvottelukumppaneiden kanssa yhdessä haastavassa koronatilanteessa ja samalla käytössä oli uusi toimintatapa, kun osa oli etäyhteyksien päässä. Onnistuimme puhaltamaan neuvottelukumppaneiden kanssa yhteen hiileen, halusimme yhdessä hoitaa tilanteen. Sovimme, että neuvottelut vedetään nopeasti päätökseen ja saimmekin tuloksen viikkoa ennen suunniteltua. Vaikea tilanne yhdisti meitä, toteaa Suvi Huotari.

-Vaikea tilanne yhdisti meitä, toteaa Suvi Huotari.

– Itse sisältöihin ja neuvottelutoiminnan tukena tehtävään laskentaan tilanne ei vaikuttanut. Asiat käsiteltiin niin sanotusti asioina ja laskentaa käytiin läpi etäyhteyksin ja aloitellen sähköisten alustojen hyödyntämistä muutoinkin, kertoo Harri Hietala.

– Tämä kokemus yhteistyöstä olisi siirrettävissä normaalitilanteeseen. Tästäkin neuvottelukierroksesta siirtyy varmasti jotain ensi kierrokselle: osa voi osallistua etänä, erilaiset sähköiset työskentelyalustat voidaan ottaa tehokkaampaan käyttöön jne. Aina kannattaa hyödyntää uudistuneita tapoja ja itse asiassa kehittää niitä vielä toimivammaksi, kiteyttää Tari Aho.

– Asiat käsiteltiin niin sanotusti asioina , sanoo Harri Hietala.

Jaa

Seuraa