» Uutishuone » Uutiset » Korona ja ylioppilaskokeet: Koulut tekevät kaikkensa, jotta kokeeseen voi osallistua turvallisesti

Korona ja ylioppilaskokeet: Koulut tekevät kaikkensa, jotta kokeeseen voi osallistua turvallisesti

Koronapandemia on vaikeuttanut lasten ja nuorten koulunkäyntiä jo noin vuoden ajan. Lähi- ja etäkoulun käyminen vaihtelee eri puolilla Suomea ja eri koulutusasteilla. Tällä hetkellä lukioissa varaudutaan kevään ylioppilaskirjoituksiin, joista monen nuoren jatko-opinnot ovat riippuvaisia.

Haastattelimme Oulunkylän yhteiskoulun rehtori Mirva Lindströmiä siitä, miten ylioppilaskirjoitusten järjestäminen poikkeuksellisessa tilanteessa onnistuu.

– Teemme kaikkemme, että ylioppilaskokeet voidaan järjestää turvallisesti. Ylioppilastutkintolautakunta YTL antaa määräykset ja ohjeet kirjoitusten järjestämiseen, myös poikkeustilanteessa. YTL on päivittänyt ohjeita helmikuun alussa. Koulujen johdolle on järjestetty tilaisuuksia, joissa ohjeistuksia on käyty läpi, kertoo Lindström.

– YTL korosti paikallista asiantuntemusta siitä, miten ylioppilaskokeet voidaan hoitaa vastuullisesti. Uusia tarkennuksia on tuskin tulossa, ellei jotain dramaattista tapahdu, Lindström jatkaa.

Tänä keväänä on pystytty ennakoimaan ja valmistautumaan kokeiden järjestämiseen mm. reaaliakoe on jaettu kahteen osaan, samoin matematiikan koe.

– Jos tilanne paikallisesti huononee, tulee tietenkin ottaa huomioon mitä terveysviranomaisten suositukset sanovat, toteaa Lindström.

– Meistä yksityisistä lukioista iso joukko toimii pk-seudulla, jossa tautitilanne on huono. Olemme noudattaneet etäopetussuosituksia ja tilanne on ollut poikkeuksellinen moneen alueeseen verrattuna. Kirjoituksiin kokoonnutaan taas yhteen tekemään kokeet, jatkaa Lindström.

Koulujen olosuhteet vaihtelevat

Oulunkylän yhteiskoulun abeille, kuten muillekin pääkaupunkiseudun abeille, on ollut tarjolla vapaaehtoista lähipetusta tarkoilla turvaohjeilla. Kokeisiin harjoittelun lisäksi on voitu harjoitella turvallisuus- ja hygieniaohjeita.

– Tällä hetkellä ei ole tietoa, että olisi tulossa lisäohjeistuksia terveysviranomaisilta Meillä on OKM:n ja THL:n ohjeet käytössä ja sovellamme YTL:n ohjeita kokeiden järjestämisessä, Lindström kertoo.

– Paikallinen tilanne vaikuttaa, mutta kun kyseessä on valtakunnallinen koe, joka vaikuttaa korkeakouluun pääsyyn, niin turvallisuudesta huolehtiminen on keskeistä yhdenvertaisuuden kannalta, avaa Lindström.

YTL:n mukaan paikallista arviointia tarvitaan, koska koulujen tilat ja olosuhteet vaihtelevat.

– Meillä on käytössä avara liikuntasali ja voimme järjestää kokeen turvallisesti. Olemme ennakoineet ajoissa ja käyneet läpi erilaisia malleja turvallisesti toimimisesta, sanoo Lindström.

Koronavirukseen sairastunut asetetaan eristykseen, jolloin kokeeseen osallistuminen on mahdotonta.

– YTL:n ohjeiden mukaan karanteenipäätöksen saaneelle ei lähtökohtaisesti koetta järjestetä. Kaikkein hankalinta olisi valvonnan järjestäminen, altistumisen näkökulmasta, Lindström painottaa.

Mutta aina on mahdollisuus yksilölliseen harkintaan, se tehdään yhdessä terveysviranomaisten kanssa. Tässä korostuukin terveysviranomaisten kanssa tehtävä yhteistyö.

– Olemme keskustelleet opiskelijoiden kanssa siitä, miten tärkeä on suojata itsensä ennen koetta. Suosittelemme omaehtoista kahden viikon karanteenia ennen koetta. Mutta lopulta kysymys on myös tuurista, miten helppoa on eristäytyä täysin? Kovasti korostamme, että pienissäkään oireissa ei saa osallistua kokeeseen. Toivotaan, että kaikki ymmärtävät yksilön vastuun, jatkaa Lindström.

– Koulun puolella teemme kaikkemme, että kokeeseen osallistuminen on turvallista. Esimerkiksi ylioppilaskokeessa tarjoamme maskeja ja toivomme jokaisen ymmärtävän, että oman ja muiden turvallisuuden takia sitä on ehdottoman tärkeää käyttää. Nyt onkin jokaisen yksilön, niin opiskelijan kuin muiden suomalaisten, toiminnasta kiinni, miten korona saadaan kuriin. Jos kaikki noudattavat maskisuosituksia, huolehtivat käsihygieniasta ja välttävät kontakteja, niin tilanne säilyy rauhallisempana, Lindström lopettaa.

Koulut tekevät, mitä voivat tehdä ja toivovat, että kaikki tekevät osansa. Toivotaan, että jokainen muistaa vastuunsa.

Jaa

Seuraa