» Uutishuone » Uutiset » Korkeakoulujen ja yritysten yhteistyöllä kestävää kasvua – tutkimuksen ja innovaatioiden kannustimet kuntoon  

Korkeakoulujen ja yritysten yhteistyöllä kestävää kasvua – tutkimuksen ja innovaatioiden kannustimet kuntoon  

Kehittyneet yhteiskunnat elävät koulutuksen ja tutkimuksen tuottamasta osaamisesta. Panostamalla koulutukseen, tutkimukseen ja innovaatioihin Suomi varmistaa menestyksen nyt ja tulevaisuudessa. Keskeistä kestävän kasvun edistämisessä on yritysten ja korkeakoulujen välinen yhteistyö tutkimus- ja kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa (TKI).  

Suomessa on asetettu tavoite jatkaa julkisen ja yksityisen TKI-rahoituksen lisäämistä niin, että vuonna 2030 4 % bruttokansantuotteesta kohdistuu uutta luovaan tutkimukseen ja innovaatioihin. Kaikenkokoisilla yrityksillä tulee olla kannustimet koulutus- ja tutkimusyhteistyöhön. 

Elintarvikealan yritykset SeAMKin avainkumppaneina

Seinäjoen ammattikorkeakoulu (SeAMK) on monialainen, 5000 opiskelijan ja 410 työntekijän korkeakouluyhteisö, josta valmistuu tutkintoon vuosittain noin tuhat opiskelijaa kuudelta eri koulutusalalta: liiketalous-, ravitsemis- sosiaali- ja terveysalalta sekä luonnonvara-, kulttuurin ja tekniikan aloilta. Kansainvälinen ja yrittäjähenkinen organisaatio tekee monipuolista yhteistyötä alueen yritysten kanssa. 

 

Tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat paikalliset elintarvikealan alan toimijat ja yritykset kuten Atria Suomi, Juustoportti Oy ja Valio Oy, joiden kanssa SeAMK tekee avainkumppanuustoimintaa.  

– Meidän on Suomessa panostettava osaamiseen ja koulutukseen, sillä se on meille ainoa tulevaisuuden menestyksen tae, sanoo Hallila.

– Elintarvikealan innovaatioympäristöä on Seinäjoella kehitetty verkostomaisella yhteistyöllä yli 25 vuoden ajan. Teemme monipuolista avainkumppanuusyhteistyötä niin koulutuksissa kuin tutkimus- kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa (TKI). Toimivana ja konkreettisena esimerkkinä ovat erilaiset koetehdaslaitteet, joita olemme hankkineet yhteisesti, kertoo rehtori, toimitusjohtaja Jaakko Hallila. 

Yrityksillä tulee olla kannustimet koulutus- ja TKI-yhteistyöhön

Yhteistyö isompien yritysten kanssa pitää sisällään harjoittelu- ja opinnäytetyöyhteistyön lisäksi yhteistyötä TKI-toiminnassa. 

Atrian henkilöstön kehittämispäällikkö Kaija Ketola-Annalan mukaan yhteistyö SeAMKin kanssa lähtee siitä ajatuksesta, että kaikki osapuolet hyötyvät.  

– SeAMKin ja Atrian yhteistyöllä on pitkät perinteet, sitä on hiottu vuosien aikana ja sitä tehdään monella tasolla, sanoo Kaija Ketola-Annala.

– SeAMKin ja Atrian yhteistyöllä on pitkät perinteet, sitä on hiottu vuosien aikana ja sitä tehdään monella tasolla. Ensimmäisiä yhteistyön muotoja ovat aina olleet harjoittelut ja opinnäytetyöt. Kun on löydetty yhteisiä tavoitteita osaamisen lisäämiseksi, mukaan ovat tulleet TKI-hankkeet, Ketola-Annala sanoo. 

–  Ammattikorkeakoulut ovat yritysten keskeinen yhteistyökumppani yritysten tuotekehityksessä ja tutkimuksessa. Yrityksillä tulee olla kannustimet koulutus- ja tutkimusyhteistyöhön. Kun tutkimuksen määrärahoja kasvatetaan, lisäykset pitää kohdistaa erityisesti sellaisiin rahoitusmuotoihin, joissa yritykset ja korkeakoulut toimivat yhdessä, painottaa Hallila. 

Meidän on Suomessa panostettava osaamiseen

Korkeakoulutetusta työvoimasta on Suomessa pulaa. Korkeakoulujen ja yritysten yhteistyö auttaa myös vastaamaan osaajapulaan. Korkeakoulu pystyy suuntaamaan koulutusohjelmiaan ja niiden sisältöjä entistä paremmin työelämän tarpeiden mukaan.  

–  Osaava työvoima on yrityksille välttämätöntä ja siitä alkaa olla pulaa kaikilla alueille ja toimialoilla. Tulevalla hallituksella tulee olemaan haastava tehtävä nostaa korkeakoulutettujen osuutta ikäluokasta. Meidän on Suomessa panostettava osaamiseen ja koulutukseen, sillä se on meille ainoa tulevaisuuden menestyksen tae, Hallila jatkaa. 

Jaa

Seuraa