» Uutishuone » Uutiset » Kilpailukykysopimuksella otetaan ensimmäinen askel oikeaan suuntaan

Kilpailukykysopimuksella otetaan ensimmäinen askel oikeaan suuntaan

Keskusjärjestöjen välillä syntynyttä ratkaisua voidaan pitää koulutuksen järjestäjien kannalta askeleena kohti oikeaa suuntaa.

Työmarkkinakeskusjärjestöt pääsivät 29.2.2016 neuvottelutulokseen kilpailukykypaketin korvaavasta kilpailukykysopimuksesta. Keskusjärjestöjen hallinnot hyväksyivät sopimuksen SAK:ta lukuun ottamatta maanantaina. Maan hallitus hyväksyi sopimuksen tänään. Keskusjärjestöjen välisen sopimuksen lopullisen syntymisen edellytyksenä on, että sopimuksen mukaiset ratkaisut viedään työehtosopimuksiin 31.5.2016 mennessä, jonka jälkeen keskusjärjestöt ja maan hallitus arvioivat sopimuksen merkittävyyttä ja kattavuutta.

− Hyvää tässä ehdottomasti on se, että asiassa saavutettiin osapuolten välillä neuvotteluteitse ratkaisu, Sivistystyönantajien toimitusjohtaja Teemu Hassinen toteaa. Sopimus ei kuitenkaan pidä sisällään niin merkittäviä rakenteellisia toimenpiteitä, eikä tuo niin suurta helpotusta rahoitusleikkausten kurittamille koulutuksen järjestäjille kuin olisi toivottu, Hassinen jatkaa.

Keskusjärjestöjen saavuttaman sopimuksen keskeisinä kilpailukykyä tukevina asioina ovat työajan pidentäminen, työnantajamaksujen alentaminen sekä paikallisen sopimisen edistäminen. Työehtosopimusosapuolet sopivat työajan pidentämisen toteuttamisesta työehtosopimustasolla kuten myös paikallisen sopimisen edistämisestä.

– Keskusjärjestöjen välisessä sopimuksessa mainittujen toimenpiteiden saattaminen työehtosopimuksiin vaatii vielä useita neuvotteluita liittotasolla, Hassinen sanoo. Etenkin paikallisen sopimisen edistäminen tulee nyt ottaa aktiivisesti keskusteluun liittojen välillä, Hassinen jatkaa.

Keskusjärjestöjen saavuttaman ratkaisun edellytyksenä on, että hallitus luopuu sopimuksen vaihtoehtona olleista lisäleikkauksista.
– Tämän kirjauksen toteutuminen on tärkeää. Lisäksi hallituksen tulisi vahvistaa, että lisää rahoitusleikkauksia koulutukseen ja tutkimukseen ei ole tulossa, Hassinen toteaa.

Lisätietoja,

Teemu Hassinen
Toimitusjohtaja, Sivistystyönantajat
050-5627004

Anne Somer
Työmarkkinapäällikkö, Sivistystyönantajat
050 345 2134

Jaa

Seuraa