Kaikilla nuorilla on oikeus taiteeseen – Taidetestaajat on sivistysteko
Taidetestaajat on Suomen suurin valtakunnallinen kulttuurikasvatusohjelma, joka tavoittaa vuosittain yli 65 000 nuorta. Kysyimme ohjelman päällikkö Joonas Keskiseltä, kuinka taide voi kehittää nuorten kriittistä ajattelua ja miten suomalainen taidekenttä hyötyy Taidetestauksesta.
Taidetestaajat mahdollistaa joka vuosi kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisilla kaksi taidevierailua. Jokaisen vierailun jälkeen nuoret arvioivat kokemuksensa tätä varten luodulla sovelluksella, ja arviot julkaistaan taidetestaajat.fi-verkkosivulla. Monelle Taidetestaus-vierailu voi olla ensimmäinen kosketus esimerkiksi teatteri- tai tanssitaiteeseen. Taidetestaajat on mahdollistanut tähän mennessä yli 500 000 oppilasvierailua Suomen taidelaitoksiin viiden lukuvuoden aikana. Ohjelma saa nyt jatkoa lukuvuosina 2024–27, kun ohjelman alkuperäiset rahoittajat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden päättivät jatkaa rahoittamista.
Sivista palkitsi Taidetestaajat lokakuussa pidetyssä 30-vuotisjuhlassaan Sivistyksen puolesta -tunnustuksella. Keskustelimme aiheesta lisää Joonas Keskisen kanssa, joka toimii Suomen lastenkulttuurikeskusten liitossa Taidetestaajat-ohjelman päällikkönä.
Mikä on Taidetestaajien toimintaperiaatteen ydin?
Toiminta on lähtenyt siitä ajatuksesta, että jokaisella lapsella ja nuorella tulisi olla oikeus taiteeseen. Tämä periaate kumpuaa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta. Haluamme antaa kaikille kahdeksasluokkalaisille yhdenvertaiset mahdollisuudet henkilökohtaisen taidesuhteen luomiseen. Jokainen kahdeksasluokkalainen ei välttämättä innostu taiteesta, eikä se ole pyrkimyskään, mutta haluamme antaa siihen tilaisuuden. Sloganimme ”Jotta jokainen kasi tuntisi taiteen” kiteyttää tämän ajatuksen; Taidetestaajat-ohjelma mahdollistaa taide-elämysten kokemisen ja toisaalta taiteesta oppimisen.
Taustalla on myös laajempi missio saada nuorten ääni kuuluviin, mikä tulee konkreettiseksi nuorten tekemien taidearvioiden kautta. Lisäksi toivomme, että taiteen äärellä syntyisi fiksuja keskusteluja. Haluamme tukea nuorten kykyä antaa palautetta, perustella omat mielipiteensä ja käydä ”sivistynyttä” keskustelua, jossa kuunnellaan toisia mutta osataan myös avata oma suu.
Mikä on Taidetestauksen pedagoginen anti ja miten ohjelma tukee opetussuunnitelman tavoitteita?
Taidetestaajat vastaa opetussuunnitelmassa mainittuun kulttuuritehtävään. Perusopetuksen kulttuuritehtävä on ”edistää monipuolista kulttuurista osaamista ja kulttuuriperinnön arvostamista sekä tukea oppilaita oman kulttuuri-identiteetin ja kulttuurisen pääoman rakentamisessa”. Tavoite on vaikeasti mitattavissa, minkä vuoksi siihen voi olla vaikea tarttua. Tuemme siis kouluja tässä perustehtävässä. Taidetestaus voidaan myös nähdä osana yleistä sivistyskasvatusta.
Kuva: Nina Susi
Nuorten antamat taidearviot kootaan yhteen ja niitä julkaistaan Taidetestaajien nettisivuilla. Minkälainen taide iskee kahdeksasluokkalaisiin?
Taito ja virtuositeetti tekevät yleensä nuoriin vaikutuksen. Esimerkiksi erilaiset sirkustemput ja musiikillinen taituruus herättävät innostusta. Myös humoristisista sisällöistä tykätään. Vaikka kaikki nuoret eivät olisi taiteesta erityisen kiinnostuneita, he lähtevät yleensä vierailuille ilman suurempia ennakko-odotuksia. Kasiluokkalaiset ovat tosin traditionalisteja siinä mielessä, että klassikkotarinat vetoavat heihin.
Minkälaista palautetta Taidetestaukseen osallistuvilta taidetoimijoilta tulee? Entä opettajilta?
Opettajat ovat suhtautuneet vierailuihin pääsääntöisesti positiivisesti. Keväällä 2023 tekemämme selvityksen mukaan 98 prosenttia opettajista haluaisi lähteä uudelleen Taidetestaajat-vierailulle ja 100 prosenttia pitää toimintaa tärkeänä.
Taidetestaus ei kehitä ainoastaan nuorten kulttuurikompetenssia, vaan samalla vaikutamme siihen, minkälaista taidetta nuorille tehdään. Nuorten antama suora ja joskus kaunistelematonkin palaute on parhaimmillaan innostanut taiteilijoita heidän työssään. Vierailut ovat joka tapauksessa tuhannen taalan paikka taidealan toimijoille – ne ovat mahdollisuus sytyttää kipinä taidetta kohtaan. Samalla taidekentän yleisötyöosaaminen kasvaa.
Muutamia kahdeksasluokkalaisten taidearvioita:
- Olin positiivisesti yllättynyt, sillä en ajatellut pitäväni taiteesta niin paljon kuin oikeasti pidin. Olen pitänyt taidetta tylsänä mutta oli oikeesti tosi hupaisaa. Opas oli kiva ja taideteokset olivat lumoavia, menisin kyllä kattoo jonku toisenkin näyttelyn.
- Vierailu ja koko kokemus oli ihan mahtava! Oli huikeaa kuulla peleistä tuttuja musiikkeja ihan livenä aidon orkesterin soittamana!! En ole koskaan kokenut näin säikäyttävää kokemusta! Voin suositella ihan todella kovasti tätä konserttia oli aivan ainutlaatuinen kokemus!!!😍😍
- Oli vähän tylsä,ei ihan mun tyylinen. Ja oli outoa olla niin monen koulun kanssa yhtä aikaa. Näyttelijät tekivät tosi hyvää työtä, ja tuntui kuin katsoisi elokuvaa. Olin yllättynyt että miten koko ajan tapahtui jotain. Mutta kyllä oli välillä tylsääkin (kaveri nukahti kesken kaiken mun vieressä) mutta tauko tuntui liian lyhyeltä ja olisi ollut kiva ottaa juomista mukaan esitykseen. Lopuksi oli kiva kun katsojat saivat kysyä kysymyksiä ja näyttelijät vastasivat. Se oli ehkä parasta koko hommassa.
- Vierailu laajensi käsitystäni modernista taiteesta. Teokset eivät olleet mielestäni hirveän mielenkiintoisia, ja osan ideasta oli vaikeaa saada kiinni. Opas oli äärimmäisen mukava! Mielestäni olisi ollut mukavaa nähdä Tom of finland näyttely mutta meille sanottiin ettei se välttämättä sopisi meidän ikäisille😔😔
- Jag tyckte väldigt mycket om stäppnumret och musiken. Det som man skulle kunna förbätra är att efter den första paussen var det lite roddit. Att kanske börja på ett annat sät som t.ex. Med premiär omelettet fina ljus och bokstäver. Det var lite svårt att förstå vad som hände efter pausen. Det är roligt att man Jan ärbjuda teaterpjäser till 8. Det var väldigt roligt och en upplävelse att få gå på teater och det kommer att bli roligt att få gå på våren till något annat kulturinriktat ställe.Tack
Pääkuva: Sanna Krook