» Uutishuone » Uutiset » Sivista kuultavana julkisen talouden suunnitelmasta: kehysriihen päätökset koulutuksen ja tutkimuksen rahoituksesta ovat hyvä alku

Sivista kuultavana julkisen talouden suunnitelmasta: kehysriihen päätökset koulutuksen ja tutkimuksen rahoituksesta ovat hyvä alku

Sivistystyönantajat lausui eduskunnan sivistysvaliokunnalle julkisen talouden suunnitelmasta 2023-2026. Sivista pitää hyvänä, että hallitus perui tiede- ja tutkimusrahoitusta uhanneet leikkaukset ja esittää ammatillisen koulutuksen rahoituksen pysyvän rahoituksen lisäämistä. TKI-rahoitusta kasvatetaan 350 miljoonaa euroa suhteessa aiempaan kehykseen ja ammatillisen koulutuksen rahoitusta vahvistetaan pysyvästi 50 miljoonaa euroa vuodesta 2023 alkaen. Ammatilliseen koulutukseen varattu 80 miljoonan euron määräaikainen rahoitus loppuu tänä vuonna.

– Panostukset ovat erittäin tärkeitä ja niitä on jatkettava myös tulevina vuosina. TKI-rahoitusta on kasvatettava vuosittain yli 500 miljoonalla eurolla, jotta päästään tavoiteltuun 4 prosentin BKT-tasoon. Ammatillisessa koulutuksessa on hyvä, että määräaikaisesta rahoituslisäyksestä päästään pysyvään rahoitukseen, mutta samalla on hyvä muistaa, että rahoitus kuitenkin laskee nykytasosta 30 miljoonaa euroa. Laajennetun oppivelvollisuuden toimeenpanon onnistumisen osalta rahoitustason vakiinnuttaminen korkeammalle 80 miljoonan tasolle on keskeistä, sanoo va. johtaja Heikki Holopainen Sivistystyönantajista.

Sivista korosti kuulemisessa myös ylläpitäjäneutraliteetin huomioimista kaikessa koulutuksen rahoituksessa ja kehittämistyössä. Yksityisiä oppilaitoksia ei aina oteta kehittämisessä riittävästi huomioon. Selkeimpänä esimerkkinä tästä on ns. kotikuntakorvauksen porrastaminen, jonka vuoksi yksityiset perusopetuksen järjestäjät saavat vain 94 prosenttia siitä rahoituksesta, jonka kunnalliset järjestäjät saavat.

– Leikkauksen seurauksena osa peruskoulua käyvistä oppilaista saa koulutukseensa pienemmän rahoituksen, mikä vaarantaa opetuksen järjestäjien edellytykset tarjota yhdenvertaisesti laadukasta koulutusta. Sivistysvaliokunta on kiinnittänyt asiaan toistuvasti huomiota ja edellyttänyt selvityksen tekemistä yksityiskoulujen kotikuntakorvauksen perusteista. Selvitystyö on saatava ministeriössä käyntiin pikimmiten, toteaa Holopainen.

Lue Sivistan koko lausunto julkisen talouden suunnitelmasta 2023-2026

Lisätietoja: va. johtaja Heikki Holopainen, p. 0400 639 331 

Jaa

Seuraa