» Uutishuone » Uutiset » Helsingin yliopiston Niinistö-Sivuranta: jokainen yliopistolainen on tärkeä strategian toteutumisen kannalta

Helsingin yliopiston Niinistö-Sivuranta: jokainen yliopistolainen on tärkeä strategian toteutumisen kannalta

Korkeakoulut ovat uudistaneet strategioitaan. Halusimme kuulla, miten uudet strategiat näkyvät toiminnassa ja miten niitä viedään eteenpäin. Kysyimme asiaa Helsingin yliopiston opetuksen toimialan kehitysjohtaja Susanna Niinistö-Sivurannalta.

Strategiakaudella vahvistamme tutkimuksen ja opetuksen yhteyttä kaikilla tasoilla, Susanna kertoo.

Mitkä ovat HY:n tärkeimpiä strategisia tavoitteita?

– Visiomme on ”Tieteen voimalla – maailman parhaaksi” ja strategiassamme on neljä pääteemaa eli ”strategiset valinnat”. Ne ovat: tiede ja oppiminen kuuluvat kaikille, avoimuus vahvistaa tiedettä ja yhteistyötä, yliopistomme on paras paikka opiskella ja työskennellä sekä yliopistomme on vastuullisuuden ja kestävyyden edelläkävijä, avaa Susanna.

– Strategiakaudella vahvistamme tutkimuksen ja opetuksen yhteyttä kaikilla tasoilla. Opiskelijat ovat alusta lähtien aktiivisesti mukana yliopistoyhteisön kaikessa toiminnassa: tutkimustoiminnassa, opetuksen kehittämisessä ja yhteiskunnallisessa vuorovaikutuksessa. Vahvistamme monipuolisesti opiskelijoiden työelämätaitoja, myös yrittäjyysvalmiuksia, parantamalla niihin liittyvää koulutustarjontaa sekä syventämällä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, Susanna kertoo.

Miten eri tavoin strategia saadaan toiminnaksi? Mitä se edellyttää?

– Tarvitaan paljon vuoropuhelua ja yhteistä pohdintaa tavoitteista ja konkreettisista toimenpiteistä. Esimerkkinä voisin mainita säännöllisesti järjestettävät koulutusohjelmajohtajien foorumit, joissa aiheena on koulutuksen johtaminen ja strategian edistämiseen liittyvät tavoitteet, toimenpiteet ja hyvät käytänteet, Susanna pohtii.

– Rehtoraatti myös kiertää paljon tiedekunnissa ja järjestimme HY:ssä avoimia tilaisuuksia, joissa on saanut olla luomassa strategiaa. Jatkossa vastaavissa tilaisuuksissa keskitytään luomaan yhteisiä toimenpiteitä. Meillä on myös mahdollista tehdä isoista strategiakauden uudistuksista hankkeita ja suunnata resursseja. Yliopistolla on myös työkaluja kannustaa tavoitteisiin, kertoo Susanna.

– Tiedekunnat tekevät omat toimintasuunnitelmansa ja käyvät keskustelut rehtorin kanssa. Ennen kaikkea tarvitaan kuitenkin yhteistä ymmärrystä tulevaisuudesta ja yhteistä innostusta ja tekemisen paloa, Susanna painottaa.

Mitä erityisesti haluat painottaa strategian toteuttamisessa?

– Yliopisto on opiskelijoita ja tutkimusta varten. Tärkeintä on, että strategiamme edistää hyvää oppimista ja mahdollistaa yhteiskuntaa, yksilöitä ja maailmaa eteenpäin vievän tutkimuksen. Ihmiset tekevät tulokset. Jokainen yliopistolainen on tärkeä strategian toteutumisen kannalta. Inspiroivaa on se, että saa joka päivä olla töissä parempaa tulevaisuutta varten, hymyilee Susanna.

Kuva: Linda Tammisto

Jaa

Seuraa