» Uutishuone » Uutiset » Hallitus ei kunnioittanut sopimusta ja leikkaa taas koulutuksesta

Hallitus ei kunnioittanut sopimusta ja leikkaa taas koulutuksesta

Hallitus on budjettiriihessä päättänyt pitää kiinni yllättävistä yliopistoihin, ammattikorkeakouluihin ja yksityisiin koulutuksen järjestäjiin kohdistuvista lisäleikkauksista. Leikkaukset johtuvat kilpailukykysopimuksen virheellisestä tulkinnasta, jonka perusteella hallitus leikkaa työnantajamaksujen alentumisen tuoman hyödyn pois.

Koulutukseen ja tutkimukseen on jo aiemmilla hallituksen päätöksillä kohdistettu yli 700 miljoonan säästöt. Budjettiriihen lisäleikkausten johdosta koulutuksen järjestäjien ja korkeakoulujen ahdinko syvenee. Suomen kilpailukyky rakentuu korkealle ja monipuoliselle osaamiselle, jota itsenäiset korkeakoulut ja yksityiset oppilaitokset tuottavat yhteiskunnalle ja elinkeinoelämälle. Budjettiriihessä tekemällään päätöksellä hallitus ei osoittanut lupaamaansa arvostusta koulutukselle ja tutkimukselle.

– Olemme erittäin pettyneitä päätökseen ja myös siihen, miten asiaa on valmisteltu. Kyse oli keskusjärjestöjen selkeästä sopimuskirjauksesta, jonka tulkinnasta ei neuvotteluosapuolten välillä ollut epäselvyyttä. Hallitus käveli poliittisella päätöksellä sopimuskirjausten yli ja kohdisti lisäleikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen, toteaa Sivistystyönantajien toimitusjohtaja Teemu Hassinen.

Hallituksen ratkaisun myötä pelkästään korkeakouluihin kohdistuu yli 20 miljoonan euron lisäsäästöt ensi vuonna ja noin 40 miljoonan euron säästö vuosikymmenen lopulla. Lisäksi merkittävien säästöjen kohteeksi joutuvat muut yksityiset oppilaitokset. Henkilöstöön kohdistuessa tällä voi olla satojen henkilöiden vähentävät vaikutukset.

– Ymmärrämme haastavan taloustilanteen ja myös koulutustoimijoiden roolin julkisen talouden tasapainottamisessa. Säästäminen tulisi kuitenkin tehdä katse riittävän kauaksi tulevaisuuteen suunnattuna. Jos kasvua tukevista toimialoista leikataan ilman tolkkua, ei pysyvää nousua maallemme turvata, toteaa Hassinen.

Lisätietoja,
Teemu Hassinen
Toimitusjohtaja, Sivistystyönantajat
050-5627004

Jaa

Seuraa