» Uutishuone » Uutiset » EU:n kilpailukykyministerit keskustelevat osaamisesta ja tutkimuksesta

EU:n kilpailukykyministerit keskustelevat osaamisesta ja tutkimuksesta

Kilpailukykyasioista vastaavat EU-maiden ministerit tapaavat Helsingissä epävirallisessa kokouksessa torstaina 4.7. Kokouksessa keskustellaan tutkimuksen ja innovaatioiden merkityksestä kestävälle kasvulle sekä EU:n tulevasta tutkimusrahoitusohjelmasta, Horisontti Euroopasta.

– Tämä on Suomelle hyvä teema aloittaa ministerikokoukset. Tutkimus, koulutus, ja osaaminen voisivat olla vahvasti esillä Suomen vetämissä tilaisuuksissa koko pj-kauden ajan, toivoo Sivistystyönantajien elinkeinopoliittinen asiantuntija Heikki Holopainen.

Horisontti Eurooppa -ohjelmasta rahoitetaan eurooppalaista tutkimusta ja innovaatiotoimintaa vuosina 2021-27. Ohjelman päälinjoista on jo sovittu, mutta lopullisia päätöksiä odotetaan Suomen pj-kauden aikana. Monien mielestä komission esittämä 100 miljardin euron budjetti on riittämätön. Muun muassa pääministeripuolue SDP esitti eurovaalikampanjassaan 160 miljardin panosta ja eurooppalaisia yrityksiä edustava Business Europe vähintään 120 miljardia.

– Toivottavasti Suomen hallitus ajaa budjetin nostamista määrätietoisesti. Se on asettanut tavoitteeksi nostaa tutkimukseen ja innovaatioihin käytetty rahoitus 4 %:iin bruttokansantuotteesta ja EU:n budjettia suuntaamalla voitaisiin tavoitetta tukea, näkee Holopainen.

Vanhastaan tutkimusohjelmien budjetit ovat EU:n budjettineuvottelujen loppusuoralla joustaneet pikemminkin alas- kuin ylöspäin.

– Tällä kertaa osaamisen merkitys on kuitenkin poikkeuksellisen vahvasti pinnalla, joten hengitystä voi vähän pidätelläkin. Viestiä EU:n tutkimusohjelmien hyödyistä ja tärkeydestä on pidettävä esillä, muistuttaa Holopainen.

Ministerit keskustelevat Helsingissä erityisesti tutkimusohjelmassa uutuutena mukana olevista missioista. Missiot ovat tiettyyn teemaan rajattuja ohjelmia, joille asetetaan mitattavissa oleva tavoite ja jotka edellyttävät yhteistyötä tutkimuksen, eri politiikkalohkojen, liike-elämän ja monien muiden toimijoiden kanssa. Esimerkkinä missiosta on käytetty Yhdysvaltojen kuulentoa, joskaan näin massiivisia ohjelmia ei Horisontti Eurooppaan ole luvassa. Missioita lähdetään tarkentamaan viidestä jo sovitusta teemasta, muun muassa ilmastonmuutokseen sopeutumisesta sekä syöpien hoidosta ja ennaltaehkäisystä.

– Helppoa mitattavien tavoitteiden määrittely ei ole, mutta jos missiot onnistuvat rakentamaan uudenlaista yhteistyötä sellaisten toimijoiden välillä, jotka eivät ole perinteisesti tehneet yhteistyötä, vaikka potentiaali olisi suuri, niin missiot voivat saavuttaa uudenlaisia läpimuroja aiempaa nopeammin, ennakoi Holopainen.

Lisätietoja:
Elinkeinopoliittinen asiantuntija Heikki Holopainen, p. 0400 639 331

Jaa

Seuraa