» Uutishuone » Uutiset » EU:n elpymisrahoitusta kannattaa käyttää koulutukseen ja tutkimukseen

EU:n elpymisrahoitusta kannattaa käyttää koulutukseen ja tutkimukseen

Hallitus antoi viime vuoden lopussa eduskunnalle selonteon siitä, kuinka Suomeen saatavaa EU:n elpymisrahoitusta on tarkoitus käyttää. Koulutus ja tutkimus ovat ansaitusti vahvasti esillä. Kestävää taloudellista ja sosiaalista elpymistä koronakriisistä voi tapahtua vain osaamiseen investoimalla.

– Selonteossa esitetyt painopisteet ovat hyviä. Nyt on pidettävä huolta siitä, että koulutus- ja TKI-toimintaan suunniteltu rahoitus pidetään lopullisessa ohjelmapaketissa vähintään suunnitellulla tasolla, sanoo Sivistystyönantajien johtava asiantuntija Heikki Holopainen.

Kestävän kasvun ohjelma -nimellä kulkevassa rahoituspaketissa on kuusi osiota, joista yksi kohdistuu koulutukseen ja tutkimukseen. Hieman yli 20 prosenttia noin 2 miljardin euron paketista on alustavasti osoitettu tähän painopisteeseen.

– Lisäksi muissa osioissa on vahvasti osaamisintensiivisiä painopisteitä, joiden toteuttamiseen tarvitaan TKI-toimintaa, uuden teknologian pilotointia ja osaamisen vahvistamista koulutuksella. Elpymispaketin viisas käyttö vaatii hallinnonalojen yhteistyötä rahoituksen kohdentamisessa, jatkaa Holopainen.

Selonteko on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Alustava versio ohjelmasta ja rahoituksen käytöstä on tarkoitus lähettää komissiolle helmikuussa.

– Suomessa on tuoreeltaan laadittu tiekarttoja muun muassa TKI-toiminnalle ja vähähiilisyydelle, joten meillä on hyvä pohja konkreettisemmillekin toimille olemassa. Elpymisrahoitusta kannattaa suunnata esimerkiksi TKI-tiekartan toteuttamiseen, sanoo Holopainen.

Sivistystyönantajien lausunto eduskunnan sivistysvaliokunnalle löytyy täältä.

Lisätietoja:

Heikki Holopainen, p. 0400 639331

Johtava asiantuntija, Sivista

Jaa

Seuraa