» Uutishuone » Uutiset » Ammatillisen koulutuksen rahoitusuudistus vaarassa luisua väärille teille

Ammatillisen koulutuksen rahoitusuudistus vaarassa luisua väärille teille

Opetus- ja kulttuuriministeriö on uudistamassa ammatillisen koulutuksen rahoituksen laskentaperusteita. Sivistystyönantajat painottaa, että kokonaisrahoituksen tason pitää olla tulevaisuudessa riittävä, sillä tiukassa taloustilanteessa olevia koulutuksenjärjestäjiä kohtaan asettuu paljon odotuksia. Sivistystyönantajien mielestä lausunnolla oleva rahoitusasetus kehittää rahoitusjärjestelmää väärään suuntaan.

-Ytimekkäästi sanottuna mielestämme ammatillisen koulutuksen perusrahoitusta on nostettava. Lisäksi rahoitusjärjestelmää tulee yksinkertaistaa, sen ennakoitavuutta ja läpinäkyvyyttä pitää parantaa. Hankehumppaa pitää vähentää, sanoo Sivistan asiantuntija Jussi-Pekka Rode.

-Osaavan työvoiman näkökulmasta rahoitusta tulee tarkastella myös yksittäisen koulutuksen järjestäjän näkökulmasta siten, että kaikenlainen työelämä- ja opiskelijalähtöinen toiminta voidaan turvata. Katsomme myös, että uudistuksessa tulee pitää kiinni ammatillisen koulutuksen reformissa lupauksesta säilyttää erikoistuneet koulutuksenjärjestäjät ja turvata niiden toimintaedellytykset, Rode summaa.

Sivista suhtautuu myös oppilaitosten ehdotettuun lomajaksojen poistoon kriittisesti. Lomajaksojen poisto tulee erityisen hankalaksi niille oppilaitoksille, joilla on opetusvelvollisuustyöaika tai joilla työaikasuunnittelu tehdään lukuvuoden eikä kalenterivuoden mukaan. Esitys heikentää merkittävästi oppivelvollisten ammatillisten opiskelijoiden oikeuksia verrattuna lukiolaisiin. Esitys uhkaa myös lisätä opiskelijoiden uupumusta ja pahoinvointia

Lue lausuntomme kokonaisuudessaan tästä.

Lisätietoja:

Jussi-Pekka Rode p. 040 1686836

Elinkeinopoliittinen asiantuntija, Sivista

 

Jaa

Seuraa