» Uutishuone » Uutiset » Ammatillinen ja lukiokoulutus yksityiseen muotoon

Ammatillinen ja lukiokoulutus yksityiseen muotoon

Huomattava osa ammatillisista ja lukiokoulutuksen järjestäjistä toimii jo nyt yksityisessä muodossa, ei siis kunnallisena tai kuntayhtymänä.

Ammatillinen ja lukiokoulutus eivät ole kunnan perustoimintoja. Kun kuntien tehtävätaakkaa puretaan, olisi luonteva siirtää toinen aste eli lukio- ja ammatillinen koulutus yksityiseen muotoon. Näin on toimittu jo ammattikorkeakoulujen kohdalla, Suomen 24 ammattikorkeakoulua ovat nykyään osakeyhtiöitä. Ammatillisista koulutuksen järjestäjistä 70% on yksityisessä muodossa ja lukiokoulutuksesta 13% tälläkin hetkellä.

− Kyse ei ole bisneksestä, valaisee Sivistystyönantajat ry:n toimitusjohtaja Teemu Hassinen. Yksityisessä muodossa toimivat toisen asteen oppilaitokset eivät voi toimia taloudellisen voiton tavoittelemiseksi. Julkinen rahoitus ohjautuu suoraan koulutustehtävään opiskelijan hyödyksi ja raha seuraa käytännössä opiskelijaa, jatkaa Hassinen.

− Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen otti tämän päivän haastattelussaan hyvin esiin toisen asteen rahoituksen ohjautumisen suoraan tarkoitukseensa eli opetukseen ja koulutukseen, sanoo Hassinen.

Perinteinen yksityinen toimintamuoto on osoittanut toimivuutensa. Yksityiset koulutuksen järjestäjät toimivat opetus- ja kulttuuriministeriön luvalla ja niitä sitoo opetuslainsäädäntö. Ne hoitavat julkista palvelutehtävää, eivätkä voi toimia voiton tavoittelemiseksi.

Lisätietoja,
Minna-Marika Lindström
Johtaja, Sivistystyönantajat ry
p. 050 586 9969

Jaa

Seuraa