» Uutishuone » Uutiset » Aliresursoituna oppivelvollisuus-uudistusta ei pidä tehdä

Aliresursoituna oppivelvollisuus-uudistusta ei pidä tehdä

Marinin hallituksen ajama oppivelvollisuuden pidentämistä koskeva uudistus on edelleen keskusteluttanut suomalaisia kesän aikana. Pilvi Torsti totesi Helsingin Sanomissa 1.8. julkaistussa vastineessaan Pia Pakariselle ja Paula Risikolle, että oppivelvollisuusiän noston vastustajat tulevat samalla kannattaneeksi sitä, että on ok lopettaa koulu 15-vuotiaana.

Näinhän asia ei ole. Niin uudistuksen kannattajat kuin kriitikot ovat yhtä mieltä siitä, että kaikkien nuorten on suoritettava vähintään toisen asteen tutkinto. Ilman sitä ei työelämässä pärjää. Kyse onkin siitä, miten tuohon tavoitteeseen päästään.

Tuoreimmat Pisa-tulokset kertovat, että 14 prosenttia kahdeksasluokkalaisista ei omaa riittävää lukutaitoa. Perustaitojen vahvistamisen kannalta onkin erittäin huolestuttavaa, että perusopetuksen vahvistamisessa hallitus nojaa puhtaasti erilaisiin hankerahoihin.

Aliresursoituna uudistusta ei pidä tehdä. Monet koulutuksen järjestäjät – niin yksityiset kuin kunnalliset – nostivat tämän huolen lausuntokierroksella esiin. Tällöin opetuksen järjestäjät joutuvat hakemaan säästöjä muualta, kuten Pakarinen ja Risikko huomauttivat (HS 31.7.2020). Onkin aito vaara, että uudistuksen myötä opetusryhmien koot nousevat, opiskelijoiden valinnan mahdollisuudet kapenevat ja henkilökohtaisen tuen määrä laskee. Tämä ei ole uudistuksen tavoitteiden hengen mukaista.

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien mielipiteenä 2.8.2020.

Lisätietoja,
Laura Rissanen p. 041 5404505
Johtaja, Sivista

Jaa

Seuraa