» Uncategorized » Näkemyksiämme ammatillisen koulutuksen uudesta lainsäädännöstä

Näkemyksiämme ammatillisen koulutuksen uudesta lainsäädännöstä

Ammatillisen koulutuksen uusi lainsäädäntö on hyväksytty eduskunnassa tänään 30.6.2017. Lain on tarkoitus astua voimaan 1.1.2018.

Kyseessä on hallituksen kärkihanke, ammatillisen koulutuksen reformi, jossa uudistetaan muun muassa ammatillisen koulutuksen ajattelutapaa ja rahoitusjärjestelmä.
Sivistystyönantajat on pitänyt uudistuksen tavoitteita asiakaslähtöisyydestä ja osaamisperustaisuudesta kannatettavina.

– Tavoitteet korostavat opiskelijoiden yksilöllisiä oppimispolkuja. Se on tärkeää, sanoo johtaja Minna-Marika Lindström Sivistystyönantajista.

Työelämän tarpeiden entistä parempi huomioiminen on osa asiakaslähtöisyyttä. Jotta eri alojen osaamistarpeet voidaan huomioida, tulee oppilaitoksia ohjata myös jatkossa valtakunnallisesti. Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämien oppilaitosten järjestämislupien kriteereiden on oltava avoimet, selkeät ja kaikille samat.

– Olemme painottaneet oppilaitosten tasapuolisen kohtelun tärkeyttä. Oppilaitosten on voitava jatkossakin erikoistua. Esimerkiksi oppilaitoksen koko ei ratkaise sen toiminnan laatua, jatkaa Lindström.

Koulutukseen tarvitaan riittävä ja ennakoitavissa oleva rahoitus. Uudistuksessa siirrytään vahvasti tuloksellisuutta korostavaan suuntaan. Tuloksellisuuden osuus on jatkossa puolet oppilaitoksen rahoituksesta.

– Esitimme perusrahoituksen osuudeksi 60-70 %. Se olisi tuloksellisuuden lisäksi huomioinut paremmin myös erilaisten opiskelijoiden tarpeet. Hallituksen esityksen 50 % osuuteen ei eduskuntakäsittelyssä tullut muutosta. Tähän olemme pettyneitä, toteaa Lindström.

Lisätietoja,
Minna-Marika Lindström p.050 586 9969
Johtaja, Sivistystyönantajat