» Uutishuone » Uncategorized » Lomarahaleikkauksella ei yhteyttä yliopistojen henkilöstövähennyksiin

Lomarahaleikkauksella ei yhteyttä yliopistojen henkilöstövähennyksiin

Helsingin Sanomat julkaisi (HS 10.11.) artikkelin ”Yliopistolaisten lomarahoihin ei kosketa”. Toimittajalta oli jäänyt yksi keskeinen lomarahoihin liittyvä asia kilpailukykysopimuksesta huomioimatta, joka on syytä nostaa esille.

Kilpailukykysopimuksen mukaan lomarahojen leikkaus koskee vain kuntaa, valtiota, kirkkoa, Kelaa, Kevaa ja Suomen Pankkia. Julkisen sektorin käsite on selkeästi sopimuksessa rajattu eikä julkisella rahoituksella toimivat organisaatiot kuten yliopistot kuulu tämän määritelmän piiriin.

Kilpailukykysopimuksessa todetaan, että sosiaaliturvamaksun alennus rahoitetaan julkisen sektorin työnantajille aiheutuvilla säästöillä, jotka syntyvät mm. julkisen sektorin lomarahoihin tehtävillä vähennyksillä. Tämä tarkoittaa, että julkisen sektorin rahoitusta vähennetään lomarahaleikkausta vastaavalla määrällä eli hyöty lomarahojen leikkauksista ei jää julkisen sektorin toimijoille, vaan se käytetään kaikkien työnantajien sosiaaliturvamaksun alentamiseen. Jos siis lomarahaleikkaukset olisi kohdistettu myös yliopistoihin, ei niillä olisi ollut mahdollista korvata tai estää henkilövähennyksiä siten kuin Helsingin Sanomissa julkaistussa kirjoituksessa annetaan olettaa.

Kirjoitus on lähetetty HS mielipiteeseen 10.11.2016 klo 9.52.

Lisätietoja,
Anne Somer
Työmarkkinapäällikkö, Sivistystyönantajat
050 345 2134