» Uutishuone » Tiedotteet » Tutkijoiden osaamista saatava enemmän käyttöön yliopistojen ulkopuolelle, toteaa työryhmä

Tutkijoiden osaamista saatava enemmän käyttöön yliopistojen ulkopuolelle, toteaa työryhmä

Opetus- ja kulttuuriministeriön vetämän tutkijauratyöryhmän raportti julkaistiin tänään. Ryhmä käsitteli työssään tohtorikoulutettujen korkeakoulujen ulkopuolelle siirtymisen tehostamista. Työssä mukana olleet organisaatiot listaavat raportissa toimenpiteitä, joita ne toteuttavat itsenäisesti tai yhteistyössä muiden kanssa edistääkseen tavoitteen toteutumista.

– Teema on erittäin tärkeä. Tutkimusosaamista tarvitaan yhteiskunnan eri lohkoilla entistä enemmän ja osaaminen leviää parhaiten ihmisten mukana, sanoo ryhmän jäsen Sivistystyönantajien johtava asiantuntija Heikki Holopainen.

Sivistystyönantajat tarkasteli tohtoreiden osaamisen hyödyntämistä työelämässä yliopistojen ulkopuolella 2017 julkaistussa selvityksessä, josta kävi ilmi, että tohtoreiden osuus tutkimus-, kehitys-, ja innovaatiotehtävissä työskentelevien joukossa oli 200-16 lisääntynyt lähes kaikilla työnantajasektoreilla. Sama trendi näyttää jatkuneen sen jälkeenkin, vaikkakin hitaasti.

– Yrityskentällä seitsemällä prosentilla tki-tehtävissä toimivilla on tohtorin tutkinto. Näen, että tuossa on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia sekä yrityksille, tutkijoille että yliopistoille. Osuutta kasvattamalla yritykset voivat kasvattaa tuottavuuttaan, tutkijat monipuolistaa uranäkymiään ja yliopistot lisätä yhteiskunnallista vaikuttavuuttaan, toteaa Holopainen.

Työryhmän raportissa ja Sivistystyönantajien selvityksessä todetaan, että edellytys tohtoreiden osaamisen entistä paremmalle hyödyntämiselle yliopistojen ulkopuolella on monipuolinen tohtorinkoulutus- ja tutkimusyhteistyö sekä kanssakäyminen yliopistojen, yritysten, julkisen sektorin ja muiden toimijoiden välillä.

– Taikakeinoja liikkuvuuden lisäämiseksi ei ole. Sivista haluaa omalta osaltaan lisätä yhteistyön ja kohtaamisten paikkoja muun muassa järjestämällä tapaamisia yliopistojen ja elinkeinoelämän johtajien välillä, Holopainen sanoo.

Työryhmän raportti löytyy täältä.

Sivistystyönantajien selvitys vuodelta 2017 löytyy täältä.

Lisätietoja:
Heikki Holopainen, p. 0400 639331

Johtava asiantuntija, Sivista

Jaa

Seuraa