» Uutishuone » Tiedotteet » Suomen koulutus- ja tutkimusalan ensimmäinen barometri: Koulutus on vientiala – uusia tulonlähteitä maailmalta

Suomen koulutus- ja tutkimusalan ensimmäinen barometri: Koulutus on vientiala – uusia tulonlähteitä maailmalta

Sivistystyönantajat on julkaissut Suomen ensimmäisen koulutus- ja tutkimusalan barometrin, jolla alan toimijat arvioivat toteutunutta ja tulevaa kehitystään. Barometri toteutettiin syyskuun lopulla 2019. Vastaajat edustavat yksityisiä koulutuksen järjestäjiä perusopetuksesta korkeakouluihin.

Haastava taloudellinen tilanne näkyy oppilaitosten ja korkeakoulujen arjessa. Julkisen rahoituksen laskua on saatu paikattua muulla rahoituksella ja tuloilla. Odotukset kokonaisrahoituksen suhteen ovatkin vahvemmat seuraavan 12 kuukauden aikana kuin kuluneiden 12 kuukauden aikana.

– Myönteisiin näkymiin vaikuttaa se, että menneiden vuosien merkittävien leikkausten jälkeen on koulutuksen rahoituksen suuntaa saatu käännettyä muun muassa indeksitarkastusten kautta, sanoo Sivistan ekonomisti Harri Hietala.

Kansainvälisten opiskelijoiden määrä on kasvanut kaikissa koulutusmuodoissa, yleisintä se on ollut ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa. Samaan aikaan vastaajat näkevät mahdollisuuksia koulutusviennin kasvussa. Vastanneista 23 prosenttia ilmoitti tekevänsä koulutusvientiä.

Koulutusvientiä tekevistä 57 prosentilla vienti oli kasvanut kuluneen 12 kuukauden aikana. Seuraavan 12 kuukauden aikana 65 prosenttia viejistä ennakoi koulutusviennin kasvavan eikä kukaan arvioi sen laskevan.

– Meidän tulee houkutella kansainvälistä osaamista Suomeen. Koulutusperäisen maahanmuuton edistäminen on keskeistä osaavan työvoiman turvaamiseksi pitkällä aikavälillä. Samalla saamme myös lisätuloja Suomen koulutus- ja tutkimusalalle, sanoo Sivistan toimitusjohtaja Teemu Hassinen.

Suomessa toimii reilut 700 koulutuksen järjestäjää, jotka ylläpitävät reilua 3 200 oppilaitosta. Koulutuksen järjestäjistä 44 prosenttia toimii yksityisessä muodossa.

Koulutusala työllistää 184 000 henkilöä. Henkilöstöstä noin kolmasosa työskentelee yksityisissä koulutuksen järjestäjissä. Alan henkilöstöstä noin kaksi kolmasosaa on opetus- ja tutkimushenkilöstöä sekä loput muuta hallinto- ja tukihenkilöstöä.

Barometrin ja toimialakatsauksen aineisto: https://www.sivista.fi/vaikutamme/tietoa-alasta/toimialakatsaus-ja-barometri/

Lisätietoja;
Harri Hietala p. 050 0789906
ekonomisti, Sivista
Teemu Hassinen p. 050 5627004
toimitusjohtaja, Sivista

Jaa

Seuraa