» Uutishuone » Tiedotteet » Sivistystyönantajat: Laaja-alaisuus ja perustutkimus TKI-politiikan ytimessä

Sivistystyönantajat: Laaja-alaisuus ja perustutkimus TKI-politiikan ytimessä

Sivistystyönantajat pitää hyvinä parlamentaarisen TKI-ryhmän julkaisemia periaatteita Suomen TKI-järjestelmän kehittämiseksi. On keskeistä tarkastella TKI-politiikkaa laaja-alaisesti.

– On aivan olennaista muistaa, että Suomen koulutusjärjestelmä on rakennettu korkeatasoisen tutkimuksen ja tutkitun tiedon perustalle. Ilman perustutkimusta ja siihen perustuvaa osaamista, ei synny uusia innovaatioita. Onkin hyvä, että parlamentaarisen ryhmän linjauksissa tämä tunnustetaan, johtaja Laura Rissanen sanoo.

Sivista on pitkään peräänkuuluttanut pitkäjänteisyyttä ja ennakoitavuutta kaikkeen tutkimus- ja koulutusrahoitukseen. On hyvä, että parlamentaarinen ryhmä nostaa vaikuttavuuden, kansainvälisyyden, kilpailullisuuden ja yhteistyön ohella vahvasti esiin tieteen vapauden sekä tutkimuksen ja koulutuksen laadun TKI-järjestelmän kehittämisessä.

– Laadukas koulutus ja tutkimus edellyttävät riittäviä resursseja. Esimerkiksi European University Associationin tekemästä vertailusta käy ilmi, että julkinen yliopistorahoituksemme ei ole seurannut opiskelijamäärien kasvua, Rissanen muistuttaa.

TKI-ryhmä on tarkastellut erilaisia vaihtoehtoja julkisen TKI-rahoituksen nostamiseksi, jotta päästään tavoitteeseen nostaa tutkimus- ja kehittämistoiminnan menot 4 prosenttiin BKT:stä vuoteen 2030 mennessä.

– Rahoitusperiaatteiden vieminen käytäntöön on seuraava askel. Sivistystyönantajat kiittää parlamentaarista ryhmää siitä, että rahoitusvaihtoehdot on esitelty avoimesti. Valittiinpa lopulta mikä tahansa malli, keskeistä on varmistaa laaja parlamentaarinen sitoutuminen rahoitustason nostoon ja muistaa samalla korkeakoulujen perusrahoituksen tärkeys.

Lisätietoja:

Laura Rissanen, 041 540 4505

Johtaja, Sivista

Parlamentaarinen TKI-työryhmä järjestää sidosryhmille keskustelutilaisuuden TKI-rahoituksen tulevaisuudesta maanantaina 8.11., tilaisuuden ennakkomateriaali, ml. rahoituksen periaatelinjaukset, on julkaistu tänään.

Jaa

Seuraa