» Uutishuone » Tiedotteet » Oppilashuollon siirto sote-maakuntiin vaarantaa oppilaiden hyvinvoinnin

Oppilashuollon siirto sote-maakuntiin vaarantaa oppilaiden hyvinvoinnin

Marinin hallituksen sote-uudistuksessa ehdotetaan opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologitehtävien siirtämistä sote-maakunnille. Sivistystyönantajat ei kannata ehdotettua siirtoa.

Lähtökohtina oppilashuollossa ovat lasten ja nuorten oppimisen ja kasvun tukeminen, turvallisuuden lisääminen ja moniammatillinen yhteistyö osana koko yhteisöä.

– Keskeistä psykologien ja kuraattoreiden työssä on koko oppilaitosyhteisöä tukeva, ennalta ehkäisevä hyvinvointityö. Arjen tuntemus syntyy oppilaitoksissa. sanoo johtaja Laura Rissanen Sivistasta.

Esitysluonnoksessa myönnetään, että uudistuksessa riskinä voidaan pitää sote-maakunnan etääntymistä kuntien opetustoimesta ja oppilaitoksista. Sivistan mukaan riski on liian suuri. Työnjohdon ja -organisoinnin on oltava siellä, missä työ tehdään.

– Opiskeluhuollon psykologien ja kuraattorien siirtäminen sote-maakuntiin ei lisää henkilöstön määrää tai paranna osaamista, vaan todennäköisesti lisää hallinnonkuluja ja vaikeuttaa päätöksentekoa, Rissanen jatkaa

Sivista huomauttaa myös, että esityksessä ei ole huomioitu tilakustannusten merkitystä mahdollisen siirron toteutuessa.

– Oletetaanko tilojen järjestyvän oppilas- ja opiskeluhuollon käyttöön oppilaitoksissa veloituksetta? Rissanen kysyy

Sivistan lausunnossa otetaan lisäksi kantaa siihen, että ammattikorkeakoulujen sote-alan samoin kuin yliopistojen sosiaalialan harjoitteluista perittävistä maksuista luovutaan uudistuksen yhteydessä.

Lausunto luettavissa tästä.

Lisätietoja,
Laura Rissanen p. 041 5404505
Johtaja, Sivista

Jaa

Seuraa