» Tiedotteet » Hallituksen budjettiriihi: ammattikorkeakoulujen sote-koulutukseen helpotusta, hoiva-avustajien koulutukseen uutta rahaa, koululinjaukset kummastuttavat 

Hallituksen budjettiriihi: ammattikorkeakoulujen sote-koulutukseen helpotusta, hoiva-avustajien koulutukseen uutta rahaa, koululinjaukset kummastuttavat 

Hallituksen tänään julkistamat tiedot valtion tulo- ja menoarviosta vuodelle 2023 ovat pääosin kevään kehysriihen päätösten mukaisia. Sivistystyönantajat kantaa huolta inflaation myötä kasvavasta kustannustasosta, joka vaikuttaa myös sivistyksen toimialaan.  

Sivista pitää hyvänä, että tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) rahoituksessa otetaan edistysaskelia. Järjestö kannattaa myös vuodelle 2023 kaavailtua ylimääräistä T&K-verovähennystä yrityksille. On hyvä, että myös kulttuurin ja liikunnan veikkaustuottojen vähentyminen korvataan. 

Ammattikorkeakoulujen ei tarvitse jatkossa maksaa korvauksia työnantajille sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden harjoittelusta. Korvaukset maksetaan jatkossa valtion varoista.  

– Kiitämme hallitusta ammattikorkeakoulujen sote-korvauksia koskevan epäkohdan ratkaisemisesta. On ollut poikkeuksellista, että koulutuksen järjestäjä maksaa opiskelijoiden pakollisesta harjoittelusta, etenkin kun alalla on merkittävä työvoimapula, sanoo johtaja Heikki Kuutti Uusitalo Sivistystyönantajista. 

– Suomen korkeakoulut ovat edelleen ahtaassa raossa, kun opiskelijamääriä on nostettu merkittävästi ilman lisärahoitusta. Nyt ainoastaan Itä-Suomeen korvamerkittiin lisärahoitusta. Tämä ei kohtele toimijakenttää tasapuolisesti, Uusitalo sanoo.   

Ammatillisen koulutuksen rahoitusta lisätään kehyspäätöksen mukaisesti 50 miljoonalla eurolla. Hoiva-avustajien koulutukseen osoitetaan 18,6 miljoonaa euroa.  

– On hyvä, että riihen pöytäkirjassa hallitus sitoutui tarkastelemaan ammatillista koulutusta kokonaisuutena. Ammatillisessa koulutuksessa yli puolet opiskelijoista on aikuisia. Nuorten ja aikuisten rahoitusta ei tule erottaa toisistaan, kuten lausunnoissa 2. asteen uudistuksesta ylivoimaisesti todetaan, Uusitalo sanoo. 

Sivista oudoksuu hallituksen kiirettä lisätä yksi vuosiviikkotunti B1-kieltä peruskouluun. Toisen kotimaisen kielen kehittämisohjelmassa päätettiin selvittää kielten opetuksen tilannetta vuoden 2023 aikana. Lisäksi useat puolueet ovat tuoneet esiin perusopetuksen uudistamistarpeen seuraavalla vaalikaudella. 

 – Perusopetuslain uudistamisen lähtökohtana tulee olla osaamisvajeiden ja osattomuuden kokemusten paikkaaminen. Tämä edellyttää koko perusopetuksen tarkastelua. Tänään ilmoitetut muutokset vaikuttavat erikoisilta, kun kokonaisuuden uudistaminen on jo nurkan takana, Sivistan elinkeinopolitiikan asiantuntija Annakaisa Tikkinen toteaa. 

 

Lisätiedot:

johtaja Heikki Kuutti Uusitalo, puh. 050 302 8246 

elinkeinopolitiikan asiantuntija Annakaisa Tikkinen, puh. 040 356 6082 

Jaa

Seuraa