» Uutishuone » Tiedotteet » Ammatillisen koulutuksen rahoitusmalli oikeaan suuntaan OKM:n päätöksen ansiosta

Ammatillisen koulutuksen rahoitusmalli oikeaan suuntaan OKM:n päätöksen ansiosta

Sivista logo jpg

Opetus- ja kulttuuriministeriö on tänään päättänyt pitää ammatillisen koulutuksen perusrahoituksen 70 %:ssa ja olla laskematta sen osuutta enempää tulevina vuosina.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan oppilaitoksille olisi tullut vuodesta 2022 lähtien vain 50 % rahoituksesta perusrahoituksen muodossa. Perusrahoituksen muutos tarkoittaa muutosta rahoitusmallissa, joka lasketaan prosentteina. Ammatillisen koulutuksen rahoitus on 1,8 miljardia euroa, tästä 70% tulee perusrahoituksena.

-Sivistan keskeinen edunvalvontatavoite on ollut tarpeeksi suuri perusrahoituksen osuus, jotta oppilaitokset voivat suunnitella toimintaansa mahdollisimman pitkäjänteisesti. Toimivan rahoitusmallin lisäksi on ensiarvoisen tärkeää, että kokonaisrahoituksen taso on tulevaisuudessa riittävä, sillä tiukassa taloustilanteessa olevia koulutuksenjärjestäjiä kohtaan asettuu hurjasti odotuksia, Sivistan toimitusjohtaja Teemu Hassinen toteaa.

Vuoden alusta lähtien ammattioppilaitokset ovat ammatillisen koulutuksen reformin myötä saaneet vain osan rahoituksestaan perusrahoituksen muodossa. Loput rahoituksesta tulevat mm. suoritusten ja vaikuttavuuden perusteella.

-Ministeriön esityksessä säilyvät myös muut ohjaavat rahoitusosuudet eli rahoitusta saa myös suoritusten ja laadukkaan työn perusteella, toteaa Sivistan elinkeinopolitiikasta vastaava johtaja Laura Rissanen.

Sivista pitää tärkeänä, että ammatillisen koulutuksen rahoituksen kehittämistä jatketaan. Erityisesti työllisyysasteen nosto edellyttää ammatillisen koulutuksen kehittämistä ja perusrahoituksen pysyvää tasokorotusta.

-Olemme vasta alussa työn osalta. Asiakkaat eli työ- ja elinkeinoelämä ja opiskelijat on otettava entistä paremmin huomioon, kun koulutusta kehitetään. Samalla oppilaitosten kehittämisehdotuksia on kuunneltava vielä herkemmällä korvalla, muistuttaa Hassinen.

-Rahoitusmalliin liittyy yhä paljon erilaisia yksityiskohtia, joita tulemme selvittämään opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa tämän vuoden aikana, ennakoi Rissanen.

Lisätietoa:
johtaja Laura Rissanen, Sivista, p. 041 540 4505
asiantuntija Jussi-Pekka Rode, Sivista p. 040 168 6836

Jaa

Seuraa