» Uutishuone » Lausunnot » Sivistystyönantajien lausunto eduskunnan sivistysvaliokunnalle valtioneuvoston selonteosta julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2022-2025

Sivistystyönantajien lausunto eduskunnan sivistysvaliokunnalle valtioneuvoston selonteosta julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2022-2025

Sivistystyötyönantajat lausui eduskunnan sivistysvaliokunnalle julkisen talouden suunnitelmasta 2022-205. Sivista totea, että suunnitelma ei pidä sisällään mitään suuria muutoksia aiempaan, mutta etenkin tieteen rahoitukseen kohdistuva 35 miljoonan leikkaus on vastoin hallituksen omaa ohjelmaa, koulutuspoliittisen selonteon sekä tki-tiekartan tavoitteita.

Valiokunta oli pyytänyt lausuntoa erityisesti kolmesta kokonaisuudesta: koulutuspoliittisen selonteon tavoitteiden rahoittamisesta, korona-ajan aiheuttaman osaamisvajeen paikkaamisesta sekä Veikkausvoittovarojen tulevaisuudesta.

Sivista toteaa, että julkisen talouden suunnitelmassa ei ole varauduttu koulutuspoliittisen selonteon tavoitteisiin. Erityisesti korkeakoulutettujen määrän nostaminen 50 % nuorista ikäluokista edellyttää pysyvää lisäystä perusrahoitukseen jo suunnitelmakaudella. Niinikään tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoituksen nosto puuttuu kehyksistä.

Korona-ajan aiheuttaman osaamisvajeen osalta on toistaiseksi mahdoton ennakoida pitkäaikaisia vaikutuksia. Jaettavan tuen on oltava kaikkien koulutuksen järjestäjien ja korkeakoulujen käytettävissä joustavasti. Etäopetuksen käyttöä ja hyödyntämistä edelleen on hyvä selvittää.

Sivista myös korostaa, että rahapelitoiminnan alenevien tuottojen kompensointi on ensiarvoisen tärkeää. Sivista katsoo, että pysyvä päätös rahapelituottojen kompensoinnista on tehtävä mahdollisimman nopeasti ja avattava ovi mahdollisuuteen siirtyä budjettiperusteiseen rahoitukseen.

Lue koko lausunto.

Lisätietoja: johtaja Laura Rissanen, p. 041 540 4505