» Esittely » Jäsentarinat » Xamk

Xamk

Palveluin mukana alueen yritysten toiminnassa

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk syntyi, kun Kymenlaakson ammattikorkeakoulu (Kyamk) ja Mikkelin ammattikorkeakoulu (Mamk) yhdistyvät 1.1.2017 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluksi (Xamk).

Xamk toimii Etelä-Savossa ja Kymenlaaksossa. Opetusta on kahdeksalla koulutusalalla, alueen yrityksille ja ihmisille tarjotaan palveluja mm. tutkimus- ja kehittämisyhteistyötä. Opiskelijoita on 9000.

www.xamk.fi

Ammattikorkean Kuitulaboratorio: ainoa laatuaan

Xamkin ammattikorkeakoulun Kuitulaboratorio Savonlinnassa on ainutlaatuinen paikka. Se on tiettävästi ainoa julkinen laboratorio, jossa prosessiteollisuuden laitteiden toimintaa voidaan testata ja kehittää tuotantomittakaavassa.

Tämä biotuoteteknologian innovaatiokeskus on ainoaa laatuaan Suomessa ja erikoisuus myös kansainvälisesti. Kuitulaboratorio tekee sekä julkista, kansainvälisen tason tutkimusta että luottamuksellisia, yrityskohtaisia testauksia.

Laboratoriossa tutkitaan esimerkiksi, mitä kaikkea puuraaka-aineesta voidaan tehdä. Siellä testataan, koeajetaan ja kehitetään sellu- ja paperiteollisuuden laitevalmistajien sekä kemikaalivalmistajien sekä mittaus-, säätö- ja automaatiojärjestelmien valmistajien laitteita.

Testausta yritysten päätösten tueksi

–Teemme myös testauksia yritysten investointipäätösten tueksi. Pystymme toimimaan lähes tehdasoloissa. Voimme siis kartoittaa, toimivatko laitteet, kuten on luvattu. Siten yritykset välttyvät virheinvestoinneilta, kertoo laboratorion johtaja Tapio Tirri.

Syksyllä 2016 kuitulaboratoriossa oli käynnissä maailman suurin kuitulinja. Siinä ajetaan sellua määriä, joita ei vielä ajeta missään olemassa olevassa tehtaassa. Testissä ovat linjan laitteet.

2017 alusta entistä vahvempi

Laboratorio toimii yhden luukun periaatteella. Jos sinne tulee näyte, jota Savonlinnassa voidaan testata vain osittain, laboratorio teettää tarvittavat testit muualla – mieluimmin oman ammattikorkean muissa laboratorioissa.

Tämä mahdollisuus vahvistui 2017 alusta, kun Mikkelin amk ja Kymen amk yhdistyvät Kaakkois-Suomen ammattikorkeaksi, Xamkiksi. Kotkan ja Kouvolan tilat ja laitteet tulevat saman sateenvarjon alle.

Keskellä sellu- ja paperiteollisuutta

Kuitulaboratorio toteuttaa käytännössä Etelä-Savon maakuntastrategiaa, sanoo laboratorion johtaja Tapio Tirri.

Savonlinna tuntuu ensin oudolta paikalta prosessiteollisuuden kuituja tutkivalle laboratoriolle. Alle 200 kilometrin säteeltä löytyy suuri osa Suomen sellu- ja paperiteollisuudesta: Kuopion, Varkauden, Simpeleen, Joutsenon, Imatran, Lappeenrannan ja Kouvolan tehtaat. Niin katsoen Savonlinna onkin keskeinen paikka. Lisäksi Itä-Suomeen on saatu varsin hyvin EU-rahoitusta tutkimushankkeisiin mm. aluekehitysrahastosta.

Laboratorion lähimmät asiakkaat löytyvät Savonlinnasta naapuritontilta: kansainvälisen konepajajätin Andritzin Savonlinna Works sijaitsee kivenheiton päässä.

–Olemme toimineet täällä runsaat 10 vuotta. Meillä on alueen, kaupungin ja maakunnan tuki. Toteutamme käytännössä maakuntastrategiaa, jossa kuitu ja älykkäät materiaalit ovat kärkiteema, Tirri kuvaa.

Laboratorio myös kouluttaa prosessi-insinöörejä

Laboratorio myös kouluttaa prosessi-insinöörejä. Prosessi- ja materiaalitekniikan insinöörien opetus siirtyy kokonaan Savonlinnaan syksyllä 2017. Samalla nimeksi tulee biotuotetekniikka.

Tarkoitus on, että erikoistuvat opiskelijat toimivat entistä läheisemmin alan yritysten kanssa opintojensa aikana. He ratkovat ohjatusti yritysten antamia todellisia tehtäviä.

Hyvät näkymät työllistyä

–Tavoitteena on, että opiskelijat toimisivat osin meidän tiloissamme, osin yritysten tiloissa. Opetusvastuu on tietysti meillä. Todellisten ongelmien ratkaisu motivoi opiskelijoita, Tirri hahmottelee.

–Painotamme prosessiajattelua ja -osaamista nimenomaan biotuoteteknologian ja bioraaka-aineen jalostuksen kannalta.

Alan työllistymisnäkymät alueella ovat hyvät. Eläköitymisaalto kiihtyy lähivuosina, joten prosessiteollisuus tarvitsee uusia työntekijöitä. Lisäksi bioraaka-aineen jalostus on laajeneva ala.

Kuitulaboratorio tutkii, mitä puuraaka-aineesta voi tehdä. Siellä myös testataan ja koeajetaan laitteita.

Teksti: Riitta Gullman ja Piia Alvesalo
Kuvat: Xamk