» Uutishuone » Blogi » Ylistys lukutaidolle ja kirjoille

Ylistys lukutaidolle ja kirjoille

Suvi Huotari, 24.09.2018

Lukutaito on oppimisen perusta. Suomalaiset ovat olleet lukutaitoista kansaa ja innokkaita lukijoita. Viime vuosien kehityskulku on kuitenkin ollut huolestuttavaa, sillä tutkimusten mukaan etenkin lasten ja nuorten lukutaito on laskenut ja polarisoitunut, eikä kirjoja enää lueta entiseen malliin. Samaan aikaan myös vaatimukset lukutaidolle ovat muuttuneet: erilaisia tekstejä pursuavassa maailmassa on oltava monilukutaitoinen. Vastauksena näihin haasteisiin on syntynyt mm. Lukeva koulu -hanke sekä Lukutaitofoorumi, joka julkaisi viikko sitten suuntaviivat lasten ja nuorten lukutaidon kehittämiseksi ja lanseerasi samalla Lukuliikkeen.

Lukeminen avaa ovia lukemattomiin maailmoihin

Olen kasvanut kirjojen keskellä, ja viimeaikaiset keskustelut lukutaidosta ja sen merkityksestä saivat minut pohtimaan suhdettani lukemiseen. Lukeminen on helpottanut opinpolkuani ja avannut ovia lukemattomiin maailmoihin. Sellaisiin, joihin en muutoin olisi ikinä päässyt vierailemaan.

Haluankin tässä esittää ylistykseni lukemiselle:

Kirjoista oppii huomaamattaan erilaisia asioista mm. historiasta, vieraista maista ja luonnonilmiöistä sen lisäksi, että ne kehittävät kielellistä osaamista. Kirjoista opittu auttaa paikkaamaan ja soveltamaan koulussa hankittua osaamista, mistä on esimerkiksi koetilanteessa hyötyä. Väitänkin, että kirjat ja lukeminen ovat olleet syynä omaan kokemukseeni koulukäynnin helppoudesta.

Lukeminen kehittää kriittistä ajattelua ja ajattelua ylipäätään. Se auttaa tunnistamaan erilaiset tekstilajit ja argumentaatiotavat. Kun lukee paljon, on helpompi erottaa luotettava tieto epäluotettavasta ja ajatella omin aivoin. Ei tarvitse vain sokeasti uskoa sitä, mikä muiden arvioiden mukaan on ”fake news”.

Lukeminen rentouttaa ja laskee stressitasoja. Lukea voi missä vaan, sillä kirja kulkee mukana helposti, eikä se tarvitse toimiakseen virtaa tai verkkoa. Luin neljän viikon kesälomani aikana kahdeksan kirjaa, enkä muista, koska olisin palannut lomalta yhtä rentoutuneena. Suosittelen kokeilemaan!

Lukeminen parantaa keskittymiskykyä. Erityisesti kirjojen lukeminen kehittää myös muistia, sillä ne edellyttävät pitkäaikaisen muistin käyttöä.

Lukemisen kautta voi elää monta elämää ja asettua jonkun muun nahkoihin. Lukeminen auttaa ajattelemaan jonkun toisen tavoin ja ymmärtämään, miten muut näkevät maailman. Ei siis ole ihme, että lukeminen kehittää myös empatiakykyä.

Lukeminen edistää vuorovaikutustaitoja

Lukemisen merkitys lasten sanavaraston ja kielitaidon kehittymisessä on valtava. Puheen ja kielen oppiminen tapahtuu vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa, ja yhdessä lukeminen on hyvä keino tällaisen vuorovaikutustilanteen luomiseen. Ilokseni huomasin, että Kulttuurirahasto käynnistää Lukulahja lapselle -hankkeen, jossa vuosina 2019-2021 syntyville lapsille jaetaan kirjalahja osana neuvolatarkastusta. Hienoa, että yhdessä lukemista tuetaan!

Listaa voisi jatkaa vielä pitkään, onhan lukutaito mm. tasa-arvokysymys ja ammattitaidon kehittämisen edellytys. Jotta kuitenkin pääsen takaisin lukemisen pariin, päätän ylistykseni tällä kertaa tähän. Haluan silti vielä lopuksi haastaa Lukuliikkeen hengessä jokaisen tämän kirjoituksen lukevan konkreettisiin tekoihin lukemisen edistämiseksi. Itse aion aloittaa yhteisistä lukuhetkistä kolmen kummipoikani kanssa. Mikä on sinun lukutekosi?

Jaa

Seuraa