» Blogi » Yhdessä tekemisen välttämättömyys

Yhdessä tekemisen välttämättömyys

Olemme syksyn kuluessa tavanneet teitä, yhteistyökumppaneitamme ja jäseniämme. Olemme käyneet keskustelua suomalaisen koulutusjärjestelmän tulevaisuudesta ja siinä samalla toki myös nykyisyydestä. Täsmällisesti sanottuna olemme olleet kiinnostuneita näkemyksistänne, jotka ovat toimineet syötteinä kun työstämme parhaillaan suomalaisen koulutusjärjestelmän visiota.

Lukuisten tapaamisten lisäksi haimme ajatuksianne muun muassa Dare to Learn – tapahtuman workshopissamme ja lisäksi toteutimme laajan kyselyn. Kiitos teille kaikille ajastanne ja vaivannäöstänne.

Keskustelut ovat olleet antoisia ja ehkäpä yllätykseksemme hyvinkin samansuuntaisia. Työstämme vielä itse visiota ja kriittisiä menestystekijöitä. Ne ovat asioita, joissa koulutusjärjestelmän tulisi onnistua, jotta se palvelisi parhaalla mahdollisella tavalla niin yhteiskuntaa, työelämää kuin oppilaita ja opiskelijoita. Pohdinnan lopputuotokseen palaamme ensi vuoden puolella, kun julkaisemme asian.

Jo nyt tässä vaiheessa on kuitenkin paikallaan sanoa, että prosessi kanssanne on ollut oppimista parhaimmillaan. Yhteistyössä, yhdessä pohtien syntyy yhdessä jaettuja näkemyksiä tulevasta ja vakuuttumista myös niistä asioista, joita pidämme hyvänä suomalaisessa koulutusjärjestelmässä. Ei koulutusjärjestelmä ole rikki, mutta kehittää pitää kokonaisuus huomioiden.

Sana yhteistyö on noussut esille useissa, ellei jopa kaikissa keskusteluissa. Sanana vilahtaa ilmoille helposti, mutta samalla sana on tärkeyttään väljähtyneempi: ei sillä revitä vuoden lööppejä. Inflaation kärsineen sanan toteuttaminen ei ehkä kuitenkaan ole mitenkään itsestään selvää. Jos vaikka katsomme itseämme ja omaa organisaatiotamme tai oppilaitostamme, teemmekö hedelmällistä yhteistyötä muiden oppilaitosten, työelämän ja yhteiskunnan toimijoiden kanssa niin, että tiedämme mihin oppilaita tai opiskelijoita valmistamme ja mitä heiltä jatkossa odotetaan?

Visiotyössä tärkeää on sen tuotos, suomalaisen koulutusjärjestelmän visio. Mutta visiotyö on vielä enemmän: keskustelut kanssanne ovat koulutusjärjestelmän kehittämistä, se on tulevaisuuden luomista yhdessä. Koulutuksesta pitää puhua muutenkin kuin tiettyyn yhteen lakiin liittyvien muutosten yhteydessä. Miksi? Jotta tiedämme, minne olemme kokonaisuutta viemässä. Sillä on merkitystä niin Suomelle kuin suomalaisille.

Jaa

Seuraa