» Blogi » Viesti kehysriiheen: Osaamisen investoiminen kannattaa aina

Viesti kehysriiheen: Osaamisen investoiminen kannattaa aina

Laura Rissanen

”Sivistystyönantajien tärkein viesti kriisin keskellä on, että osaamiseen investoiminen kannattaa aina.”

Sanna Marinin hallitus kokoontuu ensi viikolla jo toiseen kehysriiheen poikkeusolojen keskellä. Covid19-pandemian aiheuttamia poikkeusoloja on eletty jo yli vuosi ja vaikka vähitellen rokotuskattavuuden kasvaessa horisontissa näkyy jo vapaus, on tarve syntyneen osaamisvajeen umpeen kuromiseen suuri kaikilla koulutusasteilla. Opetus- ja kulttuuriministeriön johdolla pakettia onkin jo valmisteltu. Päätöksiä ja toimia odotamme oppilaitoksissa ja korkeakouluissa ympäri maan.

Koronan poikkeusoloihin pureutuvien täsmätoimien lisäksi tarvitaan myös rohkeita investointeja tulevaan. Kirjoitin vuosi sitten hallituksen kehysriihen alla, että akuutin kriisin jälkeen koulutus- ja tutkimusalalla tarvitaan päätöksiä myös tulevista toimista.

Vuoden takainen viesti on tänään vieläkin ajankohtaisempi.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomi on jäänyt jälkeen kilpailijamaista niin tutkimus, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) tukemisessa kuin suorassa koulutusrahoituksessa. Nykyhallitus käänsi kurssia hieman, mutta kurottavaa riittää. Etenkin TKI-rahoituksen osalta tarvitaan määrätietoinen näkemys siitä, miten julkista rahoitusta kasvatetaan aidosti.

Sivista on esittänyt, että kehysriihessä tehdään kertaluontoisten koronatukien lisäksi seuraavia päätöksiä:

  • Sitoudutaan pitkäjänteisesti TKI-investointien kasvattamiseen. Vain yli hallituskausien ulottuvat tutkimuspanostukset lisäävät aidosti Suomen menestymismahdollisuuksia ja tukevat kestävää kasvua.
  • Nostetaan korkeakoulujen perusrahoitusta ja varmistetaan Suomen Akatemian resurssit. Investoinnit korkeatasoiseen tutkimukseen ovat oleellisia, jotta muut TKI-panostukset tuottavat lisäarvoa.
  • Varmistetaan korkeakoulujen uusien aloituspaikkojen rahoitus niin ikään pitkäjänteisesti. Opiskelijamäärien kasvua ei saa toteuttaa laadusta tinkien. Koulutus- ja osaamistason nosto edellyttää ennakoitavaa rahoitusta.
  • Ammatillisen koulutuksen perusrahoitukseen tarvitaan määräaikaisten hankerahojen sijaan pysyvä 80 miljoonan euron korotus. Näin ammatillisen koulutuksen järjestäjille turvataan riittävät ja tosiasialliset mahdollisuudet koulutuksen järjestämiseen toimintalainsäädännön mukaisesti.

Sivistystyönantajien tärkein viesti kriisin keskellä on, että osaamiseen investoiminen kannattaa aina. Vain hyvinvoivat, laadukkaasti koulutetut osaajat turvaavat hyvinvointiyhteiskunnan palvelut. Katse on pidettävä kirkkaasti siinä, että Suomi nousee koulutusta ja tutkimusta vahvistamalla.

Lausuimme teemasta myös yhteistyökumppaneidemme kanssa:

Arene, OAJ, SAMOK ja Sivista: Oppimisen tarpeet koulutuspolitiikan keskiöön kehysriihessä

Yliopistot valmiita vauhdittamaan kestävää kasvua ja työelämän uudistumista – pitkäjänteiset TKI-panostukset ehdoton edellytys Suomen menestykselle

Järjestöt vetosivat ministereihin ammatillisen koulutuksen rahoituksen korjaamiseksi

Jaa

Seuraa

Laura Rissanen

Kirjoittaja on Sivistan johtaja.