» Uutishuone » Blogi » Uusi vuosi?

Uusi vuosi?

Olen viettänyt pääosan elämästäni jollain tavalla sidoksissa kouluihin, oppilaitoksiin ja yliopistoihin. Lapsuus ja nuoruus opettajan poikana, koululaisena ja opiskelijana, välillä harrastus- ja luottamustoimien kautta tiiviisti ylioppilaselämää seuraten ja viimeiset viitisentoista vuotta myös työtehtäviini liittyen. Näin ollen kuva vuodenvaihteesta jonkunlaisena muutoksen porttina ei oikein sovellu ajatusmaailmaani. Toki moni tärkeä asia muuttuu: uusia lakeja tulee voimaan, VR, Alko sekä HSL nostavat hintojaan. Olen kuitenkin aina jäsentänyt ajankuvani siten, että kokonaisuuksia ovat aika syksystä kevääseen ja kesä. Tammikuusta joulukuuhun ei ole mikään konkreettinen yksikkö.

Nimenomaan suomalaisessa yhteiskunnassa kesä on todellinen vedenjakaja. Puolet vuodesta odotetaan kesää ja toinen puoli muistellaan sitä. Kesällä kaikki toiminta kuolee tai ainakin hiljenee merkittävästi. Olkoon sitten kyse liike-elämästä tai valtionhallinnosta, mikään ei tunnu elävän yli heinäkuun, vaan elokuussa kaikki on taas aloitettava alusta. Tämä ei toki koske urheilua, joka on aina ollut, on ja on ikuisesti oleva.

Taas kerran huomasin tuon kesän katkaisevan vaikutuksen itsekin töihin palatessani. Tuntui välillä siltä, että lomailu oli pyyhkinyt muistista kaiken sen, mitä keväällä oli neuvoteltu ja sovittu. Toisaalta se ehkä kertoo, että loma oli onnistunut hyvin. Aina tosin muistikatkoista ei voi syyttää edes kesää: Työmarkkinajuristin maailmassa ole ollenkaan harvinaista, että neuvottelukumppaneiden kanssa syntyy eriäviä käsityksiä siitä, mitä oikein onkaan joskus aikaisemmin puhuttu ja sovittu.

Usein olenkin pohtinut, että olisi luontevampaa, että juhlistaisimme uutta vuotta jossakin elokuun puolen välin kieppeillä. Ilmakin olisi – ainakin todennäköisesti – edes hieman lämpimämpää.

Oman maailmankuvani mukaan olemme siis taas uuden vuoden alussa. Se on jälleen kerran täynnä haasteita ja paljon työtä. Toivotan kaikille siis onnea ja menestystä edessä olevien muutospaineiden puristuksessa, ja kyllä se Uusi Vuosikin sieltä vielä tulee!

Jaa

Seuraa